Nalçık’ta Kültür Sanat Ortamı

0
1409

Kabardina Balkar Cumhuriyeti’ne yaptığım gezide, sanatçı dostlarımla birlikte Nalçık’ta yaşanan sanat aktivitelerini yakından takip etme imkânını buldum. Temmuz sıcağında Nalçık genelinde gözlemlediğim durum, şehrin canlanan sosyal hayatıydı. Kültür ve sanata dair aktivitelerde geçmiş dönemle kıyaslanmayan bir yoğunluk olduğunu gördüm. Daha önceleri kapalı, izole bir yaşama yönelen şikâyetin yerini daha geniş konseptli, heyecanlı aktiviteler almaya başlamıştı. Tüm sanat faaliyetlerinin bir ucu Nalçık’ten başlarken, diğer ayaklarında Moskova ve St. Petersburg yer alıyordu. Bir arada olduğum tüm ressam, heykeltıraş ve müzisyen dostlarım yeni projelerinden ve umut verici açılımlardan bahsediyorlardı.

Rusya Federasyonu’nun Kafkas-Rus dostluğunun 450. yılı adını verdiği kutlama etkinliklerine yönelik hazırlıklar, karşılaştığım sanatçıların büyük tepkisini çekiyordu.

Ancak yapılacak bu etkinliklerin cilasını gösterebilmek adına akıtılan büyük fonların şehrin makyajına ve sosyal aktivitesine olan katkısı hemen fark ediliyor. Neredeyse tüm şehir yeniden inşa ediliyor. Yeniden düzenlenen kaldırımlar, yollar ve metruk tüm binaların restorasyonu konusunda hummalı bir çalışma gözleniyor. Daha önce akşam saatlerinde evine çekilen ve karanlık gece yaşayan Nalçık, artık gece yarılarına kadar ayakta. Yeni açılan batı tarzı kafelerde gençler gecenin geç saatlerine kadar yeni yaşamın keyfini çıkarıyorlar.

Kabardina Balkar Devlet başkanı Kanukov’un işadamı kimliği ve Moskova ile olan yakın ilişkisi bu görülen değişimin nedeniydi. Halk genellikle bu değişimden memnun görünüyor. Yeni alışveriş merkezleri ve farklı iş olanakları önemli bir kesime bir statü değişikliği getirmiş. Mali olanakların artmasının kültür ve sanata yönelen ilgiye olan katkısını da görmek mümkün.

Daha önce devletin küçük fonlarıyla desteklenmeye çalışılan sanatçılar, olanaklarını genişleten yeni işadamlarının desteklerini almaya başlamışlar. Sağlanan sponsorluklarla sanatçılar projelerini gerçekleştirmek konusunda daha önceki dönemlere oranla çok daha fazla ümitli ve iyimserler.

Sanatçı dostlarım, Ressam Ruslan Tsrm ve Heykeltıraş Arsen Gushapsha Nalçık’ın tanınmış sanatçıları. Ünleri sadece Kabardina Balkar Cumhuriyeti ile sınırlı değil. Çalışmalarını Rusya Federasyonu’nun önemli merkezlerinde sergilemişler. Diğer görüştüğüm Mazlo Eduard yeni sergisine hazırlanıyor. Hepsinin ortak düşüncesi Kafkas insanının tüm dünyada kendi özelliğini yansıtacak proje ve etkinliklerle ortaya çıkması ve tanınması. Diğer ortak istek Türkiye’deki sanat ortamı ile kurmak istedikleri ilişkiler.

Her sanatçının atölyesinde bu istekle üretilmiş sanat eserleri bir ortak paylaşımı bekliyor. Genellikle Kafkas insanının mitolojik dönemlerden günümüze uzanan serüvenini sanat diliyle yorumlayan bu eserler, kurum ve özel koleksiyonda yer aldığı gibi, heykeller de Nalçık’ın önemli meydanlarında karşımıza çıkıyor.

Ruslan Tsrım yeni eserleriyle hem Nalçık’ta hem de Moskova’da açılacak sergiye hazırlanıyor.

Heykeltıraş Arsen Gushapsha Nalçık parkı girişinde yer alan Kafkas Rus Savaşı anısına yaptığı heykelle ününü pekiştirmiş genç bir sanatçı. O da yeni sezonda Nalçık Müzesi’nde açacağı sergisinin hazırlıklarıyla meşgul.

Çok kısa bir zaman diliminde bulunduğum Nalçık’ta, konserler, gösteriler ve defilelerle dolu programlar tüm yoğunluğu ile devam ediyordu.

Tüm bu sanatçı arkadaşlarla birlikte konuştuğumuz, tüm Kafkas asıllı sanatçılarının oluşturması gereken ortak dil ve etkinlik dayanışması üzerineydi. Umuyorum önümüzdeki dönemde yapılacak büyük bir sergi etkinliği ile bu arzular gerçekleşir.

Sayı: 2007 09
Yayınlanma Tarihi: 2007-09-01