“Uzun Geceler” İsimli Tarihi Roman Yayınlandı

0
729

İmam Mansur’ dan bu yana, Kafkasya’ da gerçekleşen mücadeleleri ve 1865 yılındaki büyük Çeçen göçünün serüvenini anlatan; Çeçen edebiyatının en büyük yazarı Abuzar Aydamirov’ un Çeçen yazınının başyapıtı sayılabilecek “Yexa Büysanaş” isimli tarihi romanını “Ali Bolat”, “Uzun Geceler” adı ile Türkçeye çevirdi ve kendi olanakları ile yayınladı.

“Uzun Geceler” isimli tarihi roman ilk olarak 1970’ li yıllarda Çeçenya’ da yayınlanmış ve hemen akabinde yasaklı yayın olarak ilan edilmiştir. On yıl boyunca yasaklı yayınlar listesinde yer alan eser, daha sonraları Rusya’ daki serbestleşme hareketleriyle birlikte yeniden yayınlanmıştır.

Eser üç kitap halinde düzenlenmiştir. Birinci kitapta, Kafkasya’ nın Çeçenya’ nın genel durumu; İkinci kitapta, Göçü hazırlayan ön koşullar; Üçüncü kitapta ise Trajik göç anlatılmaktadır. Romanın yazarı Abuzar Aydemirov, eseri  hazırlarken Rus arşivlerinden yararlandığı gibi Türkiye’ ye gelerek te göç hakkında bilgiler toplamıştır. (..)

Not: Kitabı edinmek isteyenler İstanbul ili Aksaray ilçesinde faaliyet gösteren Kafkas Çeçen Kültür Derneği yönetimi ile irtibata geçebileceği gibi, aşağıdaki irtibat bilgilerini kullanarakta kitabı temin edebileceklerdir.

e-posta: bolat-ali@hotmail.com

Tel: 0212 539 70 62 – 0555 645 95 15

Kaynak: Kafdağı İnternet Portalı

 

Sayı : 2008 02