Güney Marmara Kafkas Şöleni gerçekleştirildi

0
492

27 Haziran 2009 Cumartesi akşamı, “Geleneksel Güney Marmara Kafkas Şöleni” geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Bursa ili Mustafakemalpaşa (Kirmasti) ilçesi Karaorman köyünde geniş bir katlımla gerçekleştirildi. 

Burası bir Abzah köyüdür. Şölene sayısı binleri bulan her yaştan, kadın, erkek, çocuk ve yaşlı, büyük bir hemşehri ve konuk topluluğu katıldı. Konuşma ve gösteriler gecenin ilerleyen saatlerine değin sürdü. Daha sonra gençler gün ağarana değin kendi aralarında yerel danslar oynadılar. 

Bursa Blane (ceylan, yiğit), Düzce, Yalova, Bandırma, Gönen, Biga, Balıkesir ve Karaorman köyü dans ve şarkı toplulukları gösteri ve dinletilerini sundular. 

Yapılan konuşmalarda Çerkeslerin 1864 yılında, Ruslar karşısında yenilerek bağımsızlıklarını ve vatanlarını yitirdikleri, 2 milyon dolayında bir Çerkes nüfusunun anayurdundan silah zoruyla çıkarıldıkları ve Osmanlı topraklarına gönderildiği, anayurdunda kalan Kuzey Kafkasyalıların ise, bugün Rusya Federasyonu’na bağlı 7 cumhuriyet ile artık birer bağımsız ülke olan Abhazya ve Güney Osetya’da yaşadıkları dile getirildi. Anayurdunda yaşayanların bugün 700-800 bini Adige olmak üzere 7 milyon gibi bir rakama ulaşmış olduğu da vurgulandı. Diasporada da milyonları bulan bir nüfus birikiminin bulunduğu ve bunların 40’tan çok ülkeye dağılmış oldukları belirtildi. 

Kaf-Fed Genel Koordinatörü Cumhur Bal, gönderdiği mesajda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapılan görüşmede, Çerkesçe için bir uydu televizyon yayını talebinde bulunduklarını, Cumhurbaşkanının konuyla ilgileneceği sözü verdiğini, ama 6 ayı geçen zamana karşın hiçbir yanıt alamadıklarını belirtti. Kaf-Fed Genel Başkanı Cihan Candemir ise, yurt dışında bulunduğundan şölene katılamadı. 

Şöleni birer telgraf yollayarak Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile Kafkas asıllı hemşehrimiz Devlet Bakanı Faruk Çelik,CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da kutladılar. Şölene AKP ve CHP mensubu milletvekili ve belediye başkanları, il ve ilçe temsilcileri geldiler. Diğer partilerden gelen temsilciler olmadı. Bandırma Belediye Başkanı CHP’li hemşehrimiz Sedat Pekel de şölene ve kültürel çalışmalara verdiği destek nedeniyle, binlerce katılımcı tarafından uzun süre alkışlandı. 

Şölen çok iyi Adigece konuşan ve şarkılar söyleyen gençlerimizin bulunduğunu da kanıtladı.Özellikle Bursa Blane Grubu söylediği Adigey Adige şarkılarıyla ilgi topladı ve uzun süre coşkuyla alkışlandı. Düzce Oratoryo Topluluğu da “Sürgün” üzerine Adigece-Türkçe bir oyun sahneledi ve büyük bir ilgiyle karşılandı. Ayrıca Düzce ekibinin sunduğu “Tleperüş” (Лъэпэрышъу) yöresel dansı da, yerel dansları özlemiş olan izleyicinin coşkulu alkışlarıyla karşılandı. 

Topluluklar birbirinden güzel danslar sundular. Bu arada enstrüman çeşitliliğinin ve zenginliğinin gerçekleştiği, değişik toplulukların on kişiyi aşan müzisyen grupları çıkardıkları da görüldü. Bu belki Kafkasya’yı da aşan bir başarıdır. 

Ancak Düzce Kafkas ekibinin “Apsuva” / Abhaz dansı gösterisinde giyilen giysilerin Abhaz’dan çok Gürcü’ye kaçtığı biçiminde izeyici eleştirileri ile de karşılaşıldı. 

Gece sakin ve Adigelere özgü terbiye kuralları içinde geçti. Ancak sunucu gencin, bir ara mikrofonların kapalı olduğunu sanıp kızgınlıkla okkalı bir küfür savurmuş olması da çok ayıp karşılandı ve kınandı. Genç de böylesine tatsız bir durum yaşandığı için üzgün olduğunu belirtti. 

 

Katılan topluluklar: 

-Bursa Kafkas Derneği Blane Halk Dansları Topluluğu 

-Bursa Kafkas Derneği Blane Müzik Topluluğu 

-Düzce K.K.K.D Tızegus Halk Dansları Topluluğu 

-Düzce K.K.K.D 1864 Oratorya Tiyatro Grubu 

-Balıkesir Kafkas Derneği Şhabraz Halk Dansları Topluluğu 

-Bandırma K.K.D Thojiy Halk Dansları Topluluğu 

-Yalova Çerkes Birliği Minikler Ekibi 

-Biga Kafkas Derneği Büyük ve Minik Ekibi 

-Karaorman Köyü Gıbze Minikler Ekibi 

  

Sayı : 2009 07