Jukov’a ‘derin’ suikast

0
515

Çerkes Adige Xase’nin gençlik liderlerinden Aslan Jukov, Çerkesk’de evinin kapısının önünde, arabasının içinde öldürülmüş olarak bulundu. Jukov’un, 14 Mart, saat 21.00 sıralarında ailesi  

ile evine döndükten sonra henüz kimliği bilinmeyen kişilerce aracını park ederken öldürüldüğü öğrenildi. Başına sıkılan 3 kurşunla hayatını kaybeden Aslan Jukov, geçen Aralık ayında da saldırıya  

uğramıştı. Murat Berzeg, İbragim Yağan, Ruslan Keşev gibi aktivistlere yönelen saldırıların infazlara dönüşmesi öfkeye neden olurken, Jukov’ın öldürülmesine kamuoyundan büyük tepki gelmesi  

bekleniyor. Kafkasya’nın Karaçay-Çerkessk Cumhuriyeti Çerkessk şehrindeki cinayet üzerine açıklama yapan Karaçay-Çerkess İçişleri Bakanlığı olayın özel bir heyetle soruşturulacağını söyledi.  

“Üstü örtülecektir”  

Ancak, bağımsız gazeteci Aleksey Karayev, cinayetle ilgili yazısında Jukov’un idari kadrolardan baskı gördüğünü, öldürülme nedenlerinden birisinin gençlik arasındaki popülaritesi olabileceğini vurgulayarak, “Cumhuriyet idaresi her zamanki gibi bu cinayeti de yalanla örtmeye ve konuyu kapatmaya çalışacak” dedi.  

Evli üç çocuk babası olan Jukov, 34 yaşındaydı. Adige Abazin gençliği arasında oldukça sevilen Jukov, Karaçay Çerkes Cumhuriyeti’nde Çerkes gençliğini birleştirebilecek kişi olarak görülüyordu.  

“Gerekirse ayrılırız”  

Jukov’un cenaze töreni; cinayet soruşturmasının biran evvel sonuçlandırılmasını isteyen sessiz bir protestoya dönüştü. Cenazeye katılan topluluktan bir kısmının devlet başkanı ile görüşme talebi güvenlik güçleri tarafından engellendi.KÇC Adige Xase Başkanı Muhamed Çerkes ise katilin en kısa sürede bulunmasını istedi. Xase başkanı, Moskova’da ve Pyatigorsk’ta da birer mitingle cinayeti protesto edeceklerini söyledi. Muhamed, en kısa sürede Çerkes Halk Kongresi’ni toplantıya çağıracaklarını da ekleyerek “gerekirse cumhuriyetten ayrılarak kendi yönetimimizi oluşturacağız”dedi.  

Bu cinayete Moskova’da bulunan Xabzem yi Nur isimli Çerkes örgütü en seri tepki veren kurum oldu. Dernek yayınladığı bildiride olayı şiddetle kınarken katillerin en kısa sürede bulunması için de sorumluların gerekeni yapmalarını istedi.  

KBC ve Adigey’deki sivil toplum kuruluşlarının da KÇC Adige Xase ile sürekli irtibatta oldukları ve en kısa süre içerisinde bölgeye giderek yerinde görüşmeler yapacakları bildirildi.  

 

Sayı : 2010 03