Adıgey’de geçici oturum izni için belirlenen kontenjan üçte bir (1/3) oranında azaltılarak, 2010 için 500 (beş yüz) kişi olarak belirlendi. Bilindiği üzere 2009 kontenjanı, 1500 (bin beş yüz) kişi olarak açıklanmasına rağmen, diaspora bu kontenjanın çok sınırlı bir kısmını kullanmıştı.
Bu yıl başvuru yapmak isteyenler için gerekli olan belgeler şöyledir:
Pasaport sürelerinin 3 yıl olması gerekiyor. Yeşil pasaport ile başvuru kabul edilmiyor.*
Başvuru için giderken turist vizesi veya davetiye ile gitmeniz artık fark etmiyor. Daha önce, başvuru yapabilmek için davetiye ile gitme şartı vardı.
Başvuru yapacak herkes için, muhtarlıkta alınacak nüfus kayıt örneği.
Cumhuriyet Başsavcılığından apostilli (apostil Adliyede yapılıyor) sabıka kaydı örneği.
Evli olanlar için apostilli (apostil Valilikte veya Kaymakamlıkta yapılıyor) evlilik cüzdanı ve fotokopisi (noter tasdikli).
Üniversite mezunları için diploma fotokopisi.
Doldurulan Başvuru Formları için birinci derecedeki tüm yakınların ev ve iş adresleri, doğum yeri ve doğum tarihleri bilgisi.
Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise, annesi ile birlikte başvuru yapması gerekmektedir. Anne ile birlikte başvuru yapacak olan 18 yaşından küçüklerin apostilli (apostil Valilikte veya Kaymakamlıkta yapılıyor) muhtarlıktan nüfus kayıt örnekleri olması zorunludur.
Geçici Oturum İzni ne zaman çıkar?…
Geçici oturum için başvuru yapan kişiye 3 ay içerisinde olumlu ya da olumsuz mutlaka bir cevap verilir. Oturum izni çıktıktan sonra 5 ay içerisinde işlemleri başlatmak için Adıgey’e giderek Ovir’e (işlemlerin yürütüldüğü birim) başvurulmalıdır. Bu başvuru ile ‘Geçici Oturum İzni’ başlamış oluyor. 2 yıl sürecek yeni bir serüven başlıyor böylece. Artık, giriş çıkışlarda vize alma zorunluluğu olmuyor. Yalnız her 6 ayda bir Adıgey’e giriş yapılması gerekiyor, yani yılda iki kez Adıgey’e gezi yapma fırsatına programlıyorsunuz kendinizi. Bir buçuk yıl sonra ‘Daimi Oturum İzni’ için başvuru hakkı elde ediliyor.
Daimi Oturum İzni nedir? (VİTNEJİTE)
‘Geçici Oturum İzni’ için yapılan son seyahatte, ‘Daimi Oturum İzni’ (VİTNEJİTE) için başvuru yapılıyor. Bununla ilgili gerekli belgeler, Adıgey seyahatlerinde öğrenilebilir.
‘Daimi Oturum Hakkı’, Rusya Federasyonu vatandaşlarının sahip oldukları haklara seçme, seçilme, askerlik vb. haklar hariç sahip olmak demektir. Kısaca; çalışma, ikamet etme, gayri menkul edinme gibi haklar elde ediliyor. Bu haklar, sadece Adıgey’de değil, bütün Rusya Federasyonu sınırları içinde geçerlidir. ‘Daimi Oturum İzni’, yılda bir defa giriş yapmak kaydıyla beş yıllık verilir ve her beş yılda bir uzatılır.
*Yeşil pasaport almadan önce başvuru yapılabilir, daha sonra yeşil pasaport alınabilir.
Türkiye’den Maykop’a yerleşen arkadaşların katkısı ile Nezihe Çevik ve Şemsettin
Çevik tarafından hazırlanmıştır.
Sayı : 2010 06