Aktoprak polemiği sürüyor

0
495
Jıneps’in Ocak sayısında değerli büyüğüm Fikri Bey’in yazısını okuduğumda hem şaşırdım hem de yadırgadım doğrusu.
Kendisi ile yapmış telefon olduğum görüşmesinde en kısa sürede bir araya gelip, konuya netlik kazandırma kararı almıştık. Ancak Tsey habl isimlendirmesini doğru olarak dayatmaya çalışmaktadır. Birbirimize aylık cevaplar vererek okuyucuyu sıkıntıya sokacağımıza, doneleri ortaya koyup doğru sonuca ulaşmak çok daha uygun olacaktı.
1- Elbette Çerkesler buraya geldiklerinde Türkçe bilmiyorlardı ki Aktoprak adını kendileri koysunlar. Benim iddiam “köye yerleştiğimizde zaten oranın bir adı vardı ve bu ad Ermeni ya da Rum yerleşkecileri tarafından verilmiştir” idi.
2- Aktoprak köyün ilk adıdır, ben ve köyün diğer büyükleri bunu iddia ediyorsa tartışmaya gerek yoktur. Değerli büyüğümün bu maddedeki dayatmasına benim de böyle bir cevap ve dayatma hakkım vardır diye düşünüyorum.
3- Değerli büyüğüm diğer etnik kökenlere ait mandıralar olduğunu kabul edip yazarken, mandıranın yapıldığı bölgenin adlandırılacağı olasılığını hiçe saymıştır.
4- İlk gelenler Tsey Sülalesi değildir.
Resmi bir belge olmadığı için tartışmalarımız mantık ve canlı şahitler bazında sürebilir.
Değerli büyüğümüz bu konuda benden belge istemişti. Canlı belgeler köyümüzde yaşamaktadır, gazetemizdeki yazıya itiraz etmeden bir kaç değerli büyüğümüz ile detaylı görüştüm ve bu itirazı buna göre yaptım.
Altınova’da en son Çerkes köyünü sorduğunuzda yolu tarif ederken Yediclerin köyü dedikleri zaman bunu köy adı olarak kabul etmemiz ne kadar doğruysa, değerli büyüğümün bu iddiası da o kadar doğrudur.
Ayrıca köyümüz ile ilgili dokümanlarda Yedic ailesinin olmadığını yazar, peki ya biz kimiz?
Yaptığı çok olumlu katkıları ben dahil tarihimiz ve gelecek nesiller mutlaka takdir edecektir, ancak bugün ortaya hatalı bir bilgi sunulmuşsa bunun telafisi için de çok geç değildir.
Sayın büyüğümün köyüme göstermiş olduğu ilgi için teşekkürlerimi iletirim.
Demir Yavuz Yediç

 

Sayı : 2011 03