Sivas davası zamanaşımından düştü, Katiller yine kurtarıldı

0
445

Neredeyse yirmi yıldır süren Sivas davasında, 35 kişiyi yakarak öldürmekten yargılanan 6 firari sanık, artık tamamen özgür. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı olamayacağını belirten hukukçular, davanın düşmemesi yönünde görüş belirtmişti. Ancak, Mahkeme heyeti “sanıkların kamu görevlisi olmadığı” gerekçesiyle davayı zamanaşımından düşürdü.    

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması, ikisi eylemci, biri otel çalışanı 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davada mahkeme bugün zaman aşımı bakımından tarihi bir karar verdi. Mahkeme, davanın zaman aşımından düşmesine karar verdi.
 Madımak’ta yakınlarını kaybedenlerin avukatı Şanal Saruhan, kararı önce Yargıtay’a götüreceklerini ancak beklenen bir kararın çıkmaması durumunda AİHM’e gideceklerini açıkladı. Saruhan, mahkemenin merhum sanık Cafer Erçakmak hakkında kamu görevlisi olduğunu vurgulayarak katliama bizzat iştirak ettiği gerekçesiyle “insanlığa karşı suç işlediği” hükmüne vardığını anlattı.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ana davadan dosyası ayrılan 6 firari sanığın yargılanmasına ilişkin son celsede, savcının geçen duruşmada istediği 15 yıllık zaman aşımdan düşme talebini görüştü ve kararını verdi. Sivas Davası zaman aşımından düştü.
Mahkeme heyeti kararında ‘‘İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ancak bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verildi’’ dedi.
 Karar alkışlarla protesto edildi. “İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz” kararı verilmesini talep eden yüzlerce kişi mahkeme kapısında toplanmış ve kararı bekliyordu. Alınan karar tepkilere neden oldu.
 Yıllardır kırmızı bültenler aranan 5 firari sanık, ceza almaktan kurtulmuş oldu.
 Kalabalık grup sabah saatlerinde Ankara Adliyesi önünde toplandı. Bazı Alevi dernekleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ile sendika ve konfederasyonların üyelerinden oluşan gruptakiler çeşitli döviz ve pankartlar açarak, ‘‘Zamanaşımına hayır, adalet istiyoruz’’, ‘‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’’ sloganları attı.
 DİSK Genel-İş Sendikası’na ait ses yayın aracından Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Okunan her isimin ardından gruptakiler ‘‘burada’’ karşılığını verdi.
CHP ve BDP’nin davanın zamanaşımına uğramasını önlemek için verdiği önergeler de TBMM’de reddedildi.

‘Firari’ sanıklar yakalan(a)madı?

Devlet, Sivas katliamının kışkırtıcısı Cafer Erçakmak’ın Fransa’dan iadesini 18 yıldır sağlayamadı. Sanık Yılmaz Bağ’ın ise katliamdan 14 gün sonra evlendiği ve 2006’da Sivas’ta öldüğü ortaya çıktı.
Katliam öncesi kitleyi yazar Aziz Nesin ve diğer aydınlara karşı kışkırtan eski Refah Partili (RP) Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak’ın Fransa’dan iadesi sağlanamazken, diğer sanık Yılmaz Bağ’ın ise ‘aranırken’ evlendiği ortaya çıktı.
Skandallar zincirinin son halkası, firari sanık İhsan Çakmak’ın 2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştığı, Amasya’da asker olarak görev yaptığı ve 2000’de ise ehliyet aldığının ortaya çıkmasıyla yaşandı.

Sayı : 2012 03