Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Kafkas Destanı

Yazan: M.I.Quandur(Muhittin Kandur)
Çeviren: Özge Öztürk
Turkuvaz Kitap, ataları 19. yüzyıl sonlarında Kafkasya’dan, önce Anadolu’ya ardından 20. yüzyıl başında Ürdün’e göç eden Çerkes kökenli yazar Muhittin Kandur’un 6 kitaptan oluşan Kafkas Üçlemesi ve Çerkes Destanı serilerini “Kafkas Destanı” başlığı altında kısaltılmış haliyle sunarak Türkiye’deki okuyucularla buluşturuyor.
Rus İmparatorluğu’na karşı verdikleri mücadelede kimi uzlaşmacı kimi savaşçı bir yaklaşımbenimseyen Kafkas ve Çerkes kavimlerinin yaşadıkları deneyimler köklü bir ailenin hikayesi etrafında anlatılıyor. Düşmanlarının elinden olduğu kadar kendi kültürlerinin ayrıksı ve belirleyici özelliklerinden de çekmiş olan bir halkın güçlü ve samimi bir portresini sunan yazar, Osmanlı, Rus ve İngiliz İmparatorlukları üçgeninde siyasi emellere alet edilen Çerkeslerin anavatanları Kafkaslardan sürülüşünü anlatırken Çerkes gelenek ve göreneklerine de değiniyor.
Devletlerin çıkarları uğruna halklar arasına ekilen nefret tohumları sulandıkça, din ve kültür ayrımı yapıldıkça tarihin vahşice tekerrür ettiğini gösteren bu kısmen otobiyografik tarihsel roman, aynı coğrafyada yaşayan farklı etnik kimliklerin süregelen çatışmalarına kafa yoran herkesin ilgisini çekecek niteliklere sahip… Kafkasya’daki Rus istilasında, İsrail’in Filistin’i işgaline uzanan geniş bir tarihsel çerçevede Çerkeslerin hikayesi üzerinden dinin güce alet edilişinin siyaset sahnesinde asırlardır süren bir oyun olduğuna bir kez daha tanık oluyoruz. Kitap, baskıyla yükselen imparatorlukların doğuşu-çöküşü ve günümüz dünyasında ulus-devletlerin halen devam edişiyle ilgilenenler için sürükleyici bir anlatı sunarken Rusya ve Türkiye’de yaşanan 20. yüzyılın iki büyük devrimine dair bilinmeyen gerçekleri ve otoriter rejimlerin tarihi nasıl kendilerine göre yorumladıklarını da ortaya koyuyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında “hain” ilan edilen Çerkes Ethem’in ulusun bütünlüğü için kendini nasıl feda ettiğinin gerçek hikayesi de buna dahil. Son iki asrın önemli dönüm noktalarının insanların yaşamına olan etkisini aktaran bu kitap, ülkemizde etnik kimliklerin öne çıktığı, tarihimizle yüzleşip barışmaya yönelik çabaların arttığı hızlı değişim sürecinde Kafkas-Çerkes kökenliler dışında popüler tarihe meraklı okurlara da cazip gelecek…
Rusya medyasının Kafkas serisi hakkında söyledikleri
 “Köklerini arayan göçmen bir Kabardey’in oğlu, tarihi gerçekleri aile efsaneleriyle harmanlayarak halkının öyküsünü sürükleyici ve renkli bir dille anlatıyor. Hayli eğlenceli ve kışkırtıcı…”Pravda
 “Kapsamlı araştırmalara dayanan, düzeyli ve destansı boyutta harika bir roman… bir başyapıt…”The Literary Gazette
 “M.I. Quandour, tarihin önemli bir dönemi ve anavatanının tarihçesini akılcı bir biçimde ilgi çekici bir anlatıya dönüştürüyor.” Kraznaya Zvezda (Kızıl Yıldız)
 “Bir Çerkes ailesinin üç kuşağa yayılan destansı hikayesini anlatan bu kitabı okurken Hollywood geleneğinin en iyi film prodüksiyonlarından birini izliyor gibi hissediyorsunuz kendinizi. Bu yalnızca yazarın yeteneğinden kaynaklanmıyor; ayrıca tarif ettiği her şeye kendisini de dahil etmesinden doğan bir his. Ne de olsa, dağlıların yaşadığı dramda Quandour’un ataları da rol almış.” Literaturnaya Gazeta (Edebiyat Gazetesi)
 “…Yazarın tarihsel gerçekliği ararken, daha yeni açılan arşivlerde ciltlerce evrağı incelediği belli oluyor… dengeli ve tarafsız… güzel bir iş.”Trud (İşler)
 “…Kafkas hayranlık uyandırıcı ve sürükleyici… Bu güzel tarihsel kaydın kahramanları tutkulu, fevri, sevecen insanlar; inanıyor ve acı çekiyorlar…”
24 Uluslararası Gazete
 “Quandour’un kitabı doğru zamanda geldi. Mesajı açık; tarih ancak birileri dersini aldığında anlamlı olur. Kafkas ulusları Yugoslavya’daki gibi bir felaketten kaçınabilir mi, yoksa aynı etnik milliyetçilik/bölücülük bizi başka bir felakete mi sürükleyecek.”Rossykaya Vesti (Rus Haberleri)
Yazar Hakkında: Çerkes kökenli yazar M.I.Quandour, (Muhittin Kandur) Indiana ve California’da Uluslararası İlişkiler Yüksek lisansı ile Tarih ve Ekonomi alanlarında doktora eğitimi almıştır. 35 yıl boyunca New York ve Londra’da çokuluslu şirketler bünyesinde yöneticilik ve danışmanlık görevlerinde bulunmuştur. 70’li yıllarda Hollywood’da 4 yıl boyunca senaryo yazarı, film yapımcısı ve yönetmeni olarak çalışmıştır. Yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği son filmi “Çerkes” 2010 Monaco Uluslararası Film Festivali’nde 7 ödül kazanmış ve Türkiye dahil çeşitli ülkelerde vizyona girmiştir. Çok sayıda gerçeğe dayalı senaryoya imza atmışve 15 adet tarihsel roman yayınlamıştır. ‘Kavkas Trilogy/Kafkas Üçlemesi’, ‘Revolution/Devrim’ ve ‘The Last Hunt/Son Av’ en çok satanlar arasına girmiştir. Aynı zamanda klasik müzik besteleyen Kandur’un eserleri Rusya, İngiltere, Japonya başta olmak üzere birçok ülkede seslendirilmiştir. 31 Mayıs 2005 tarihinde “Anavatan Kültürü”ne katkılarından dolayı Moskova’da (Vozrajdeneiei Rossii) Altın Haç madalyasına layık görülmüştür. Kendisine ayrıca 5 Nisan 2008 tarihinde Rusya Federasyonu “Halkın Yazarı” (NarodniPesatl) ödülü ve unvanı verilmiştir. Yıl boyunca sık sık seyahat ederek film ve roman çalışmaları için araştırma yapan yazar, eşi ve çocuklarıyla birlikte İngiltere’nin Windsor kentinde yaşamaktadır.
 
 

Sayı : 2012 06

Yayınlanma Tarihi: 2012-06-01 00:00:00

Yazarın Diğer Yazıları

Aidiyet yolculuğu ve ikilemler

Papirüs Yayınevi’nin “2 ağaç arasında...” kitabının yazarı Can Karakaş için düzenlediği tanıtım etkinliği 19 Ekim’de Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı’nda gerçekleştirildi. Atalarının kökenini ileri yaşlarında...

Judoda gümüş madalya

19-20 Ekim’de Kosova’da yapılan U23 Balkan Judo Şampiyonası’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adına mücadele eden Çkippa Gökçe Güneş, gümüş madalyanın sahibi oldu. Sakarya Mesudiye Köyü’nden...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img