Adıge Dili konferansı bu kez Ankara’da

0
382

Kaffed’in ilkini 2009 yılında Ürdün’de düzenlediği “Uluslararası Adıge Dili Konferansı”nın ikincisi Ankara’da yapılacak. DÇB’nin programları çerçevesinde, Adıgey Cumhuriyeti’nin Kültür ve Eğitim Bakanlıklarıyla işbirliği içerisinde yapılacak olan konferansın hazırlıklarının sürdüğü öğrenildi.

30 Kasım, 1-2 Aralık tarihlerinde yapılacak konferans ile amaçlanan hedefler ise şunlar:

1) Genel olarak anadilin, özel olarak da Adıgecenin varlığını sürdürebilmesinin önemi ve anadil eğitimi konusunda farkındalık yaratmak, demokratikleşme ve insan haklarının gelişim sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak anadilin korunması ve geliştirilmesine ilişkin hakların tanınması ve uygulanmasına katkıda bulunmak, Türkiye’de Adıgecenin okul-öncesi eğitimden başlayarak eğitimde, medyada ve günlük yaşamda kullanılmasına ilişkin öneriler geliştirmek;

2) Adıgecenin varlığını sürdürebilmesi ve gelişebilmesi için yapılabilecek çalışmaları belirlemek; bu kapsamda diasporada yaşanan ülkelerde anadilini bilmeyen çocukların ve yetişkinlerin Adıgece öğrenmesi için yöntemlerin geliştirilmesi ve materyallerin hazırlanmasına katkıda bulunmak; diaspora ülkelerindeki yetkililere ve dernek, vakıf gibi kuruluşlara Adıgece eğitimine ilişkin somut, uygulanabilir önerilerde bulunmak; alfabe, ders kitabı, sözlük, görsel malzeme gibi anadil eğitimi için gerekli materyallerin internet ortamında kolektif bir şekilde geliştirilmesini sağlayacak çalışma grupları oluşturmaktır. Üç gün sürmesi planlanan konferansın ilk gününde siyasetçilerin, basının yer alacağı düşünülerek, Adıge Dili konusundaki mesajları kamuoyuna duyuracak konu başlıkları seçildi. Teknik sunumlar ve kararların alınması çalışmalarının ise konferansın 2. ve 3. günlerinde yapılması planlandı. Açıklanan programın taslak olduğunu vurgulayan Kaffed konuşmacıların belirlenmesinin sürdüğünü de ekledi. Kaffed yönetimi ayrıca, gelecek öneriler doğrultusunda ekleme veya düzeltmeler yapılarak, gelişmelerin Çerkes kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz