Çeçen şarkıcı sığınma istedi

0
437

Rus faşistlerinin erkek kardeşini öldürdüğü, evini yaktığı, oğlunu dövdüğü tanınmış şarkıcı Liza Umarova, şiddet ve ayrımcılık nedeniyle Finlandiya’dan siyasi sığınma talep etti. Üç çocuğu olan Umarova, son yıllarda Çeçen ve İnguşları hedef alan baskıların arttığını ve sisteme karşı mücadele gücünün tükendiğini söyledi


Moskova’da yaşayan tanınmış Çeçen şarkıcı Liza Umarova Finlandiya’dan siyasi sığınma talebinde bulundu.

Çeçen şarkıcı Liza Umarova, etnik kimliğinden dolayı şiddet ve ayrımcılık kurbanı olan vatandaşların korunmadığı bir ülkede yaşamanın korku verici olduğunu ve bu sebeple Finlandiya’dan siyasi sığınma talebinde bulunduğunu açıkladı.

Liza Umarova ve oğlu 5 Eylül 2005’de Moskova’da saldırıya uğramıştı. Üç üniversite öğrencisi, şarkıcının 16 yaşındaki oğlunu dövmeye başlamış, kendisi de oğlunu korumaya çalışmıştı. 15 Temmuz 2006’da Moskova Dorogomilovski mahkemesi, kavgayı çıkaran Aleksey Petrenko ve Sergey Bagrov’a etnik nefret suçundan birer yıl dokuzar aylık cezalar verdi.

7 Temmuz’da Helsinki’de barış savunucuları festivalinde sahne alan Liza Umarova, uzun zamandır ilk defa kendisini özgür hissettiğini itiraf etti. Üç çocuğu olan Umarova, son yıllarda Çeçen ve İnguşları hedef alan baskıların arttığını ve sisteme karşı mücadele gücünün tükendiğini söyledi.

Şarkıcı Umarova, Caharkale’deki evinin yakılmasının ardından oğlu ile birlikte Moskova’ya gittiğini, burada da milliyetçiler tarafından sürekli takip edildiğini kaydediyor. Umarova’nın Finlandiya yönetimine yapmış olduğu sığınma talebi bloglarda tartışma konusu oldu. Bir blog yazarı konuyla ilgili olarak “Liza’nın evi yakıldı, erkek kardeşi öldürüldü. Finlandiya’dan sığınma talep etmesi beni sevindirdi. Bunu çoktan yapması gerekiyordu” yorumunda bulundu. (AjansKafkas)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz