Olimpiyatlarda ‘NoSochi’ protestosu

0
391

No Sochi 2014 İnisiyatifi, kamuoyunun dikkatini 2014 yılında Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek kış oyunlarına çekmek ve 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarını protesto etmek amacıyla Londra Olimpiyatları’nda gösteri yaptı.

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Rusya, Ürdün ve Suriyeli Çerkesler, 29 Temmuz 2012 saat 12.30‘da, Hydepark Albert Memorial’ın yanında yer alan Soçi Park’ında toplanarak eylem yaptı.

Londra’da yapılan eylemde NoSochi grubu üyesi Çerkesler ulusal kıyafetleri ile yer aldılar, “Soykırım Topraklarında Olimpiyatlara Hayır”, “Çerkesya’ya Özgürlük!” yazılı pankartlar taşıdılar.

Çerkesler dışında protesto eylemlerine anti kapitalist hareket Occupy London üyeleri ve başka gruplar da katıldı.

Soçi Olimpiyatları, soykırımın 150. yılı olan 2014 yılında, Çerkes Soykırımı’nın yaşandığı topraklarda gerçekleştirilecek. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin 2007 yılında, 2014 Kış Olimpiyatları için aday şehir Soçi’yi seçmesinden hemen önce Çerkesler, Komiteye kapsamlı delillerle Soçi’nin gerçek hikayesini anlatan bir mektup yolladılar. IOC, iddialar hakkında detaylı tahkikat başlatılacağını belirten bir cevabi mektup göndermesine rağmen bunu bugüne kadar sonuçlandırmadı. Rus Hükümeti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Soçi’nin tarihi önemini görmezden geldi.

Olimpiyatlarla ilgili hiçbir metinde Soçi’nin Çerkeslerin anavatanı olduğundan bahsedilmemekte, hatta Çerkes Kültürüne dair hiçbir işaret bulunmamaktadır. 2014 Kış Olimpiyatlarının Soçi’de düzenlenmesi, tarihin tamamen yeniden yazılması anlamına gelmektedir. Bu yeniden yazma eylemi, soykırımın bugün de halen süre geldiğinin bir kanıtıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz