Ezidiler için yardım ve dayanışma ağı büyüyor

0
418

IŞİD’in Güney Kürdistan’ın Şengal kentinde yaptığı katliamlardan sonra, PYD’ye bağlı Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) güvenliği sağlanmış bir koridor açmasıyla göç yollarına düşen Şengalliler için başlatılan yardım kampanyaları devam ediyor. Kampanya çağrıcıları Şengal’den göçlerle birlikte Rojava’ya yapılacak yardımların daha fazla önem kazandığına vurgu yapıyor. DİHA’da yer alan habere göre, Rojava’nın Kobanê kentinde halkın zaten sınırlı olan gıda stoğunu Ezidi halkıyla paylaştığı bildirildi. Rojava, Silopi, Cizre, Batman, Şırnak, Zaxo ve Duhok’a göç eden Ezidiler için Türkiye’de birçok merkezde belediye, siyasi parti ve STK’ların organizasyonlarıyla kampanyalar sürüyor.
Kayapınar Belediyesi’nin Rojava halkına destek olmak için Ramazan ayında verilen fitreleri gıdaya dönüştürmek amacıyla başlattığı kampanya devam ediyor. Fiş karşılığında alınan gıda paketleri Sümerpark ve Kayapınar Belediyesi Halkla İlişkiler Bölümü’nde toplandıktan sonra Rojava’ya gönderiliyor. Belediye yetkilileri, bu kampanya çerçevesinde şimdiye kadar 18 tır yardımın Rojava’ya iletildiğini açıklamıştı. Diyarbakır’da Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Basın Merkezi ve Sanat Galerisi’ne yerleştirilen Ezîdi ailelerin çocuk ve gençlerine yönelik, yaşadıkları travmadan kurtulmaları ve yaşama tutunmaları için çok yönlü sosyal, sportif ve kültürel etkinlik düzenleniyor.
Diyarbakır’da bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa bir şekilde yapılan ve toplam 40 STK üyesinin gönüllü olarak yer aldığı etkinlikler öncesinde gönüllüler, Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölümü’nden Doç. Dr. Aziz Yaşar tarafından travma, göç ve savaş konulu eğitim aldı.
Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Şengallilerin 3 ila 10 yaş arası çocukları için Viyan Kadın Danışma Merkezi çalışanları tarafından ise oyun çadırı kuruldu. Oyun çadırında çocukların okulda öğrendikleri oyun ve derslerin tekrarı niteliğinde olan etkinlikler yapılıyor.
Viyan Kadın Danışma Merkezi çalışanı Şükran Hakiçi, kampta kalan 150’ye yakın çocuğa sabah, öğlen ve akşam saatlerinde oyun etkilikleri düzenlediklerini belirtti. Yapılan etkinliğin Ezidi çocukların yoğun ilgisi ile karşılaştığını belirten Hakiçi, çocuklara bu tür etkinlikler için yardımcı olabilecek, duyarlı insanların yardımlarını esirgememeleri gerektiğine dile getirdi.
Siirt Belediye Meclisi Toplantı Salonu’na düzenlenen basın toplantısında Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, “Bizlerde halen Rojava için devam eden kampanya çerçevesinde toplanan temel gıda maddelerinin yanı sıra battaniye ve giyecekten oluşan bir kamyonluk acil ihtiyaç maddesi Silopi’de bulunan kampa teslim edilmek üzere yola çıkacak. Siirt halkına onlarla dayanışmak ve acılarını paylaşmak için kampanyaya katkıda bulunma çağrısında bulunuyoruz” demişti.
Van’da da HDP, DBP ve belediyenin başlattığı kampanya sürüyor.
Batman Belediyesi’nin, Ramazan Bayramı arifesinde başlattığı yardım kampanyasında Rojava’ya 19 kamyon ve 11 tır yüklü gıda ile buğday ağırlıklı yardım ulaştırılırken, Şengallilerin göçüyle birlikte yardım kampanyasına hız verildi.
Batman Esnaf Odaları Birliği Başkanı Talat Kara, IŞİD saldırılarından dolayı Batman’a sığınan Kürt Ezidi’lere gerekli desteğin yapıldığını ifade ederek şu çağrıda bulundu:
“Tüm duyarlı esnaf ve halkımızın daha önce de olduğu gibi gönüllü yardım severliğini gördük. IŞİD vahşeti ve katliamlarından kaçmak zorunda kalan Ezidi’ler için de aynı duyarlılığı göstereceklerinden eminiz. Zaten şimdiye kadar ellerinden geleni yaptılar. Bu bağlamda halkımızı ve esnafımızı bir kez daha aynı duyarlılığı göstermeye davet ediyoruz.”
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, IŞİD’in Şengal’e yönelik saldırılarının ardından Türkiye’ye sığınan Ezidiler için yardım kampanyası başlattı. İl Koordinasyon Kurulu’nun kampanya kapsamında yayınladığı ihtiyaç listesinde yatak, battaniye, çadır, temizlik malzemesi, pijama, kadın pedi, çocuk bezi ve çocuk kıyafetleri gibi yardım malzemeleri yer alıyor. Yurttaşlar listede yer alan yardım malzemelerini Bayraklı Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde bulunan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne ulaştırabilecek.
Şanlıurfa Valiliği, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Irak’tan kaçarak Viranşehir İlçesi’ne yerleşen yaklaşık 700 Ezidi için yardım çalışması başlattı. Ezidiler’in halen travma içinde olduğunu ifade eden Vali İzzettin Küçük, “Viranşehir’de gelen Ezidi konuklarımızın insani ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için çaba içerisindeyiz” dedi.
Tüm bu yardım ve dayanışma kampanyasına Halkların Demokratik Partisi örgütlü olduğu tüm il ve ilçelerde yardım standları açarak ve dayanışma etkinlikleri düzenleyerek destek olurken, Bursa Nilüfer Belediyesi, Adana Demirspor taraftarları, tüm Alevi kurumları, Beşiktaş, Ağrı Belediyeleri de IŞİD vahşetinden kaçan Ezidiler için dayanışma ağını büyütüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz