Rus-Kafkas Savaşları’nın 1864’te sona ermesinin ardından Kuzey Kafkasyalıların yaşadığı trajediyi anlatan en eski film olan Eliso’nun senaryosu, Gürcü yazar Aleqsandre Kazbegi’nin aynı adlı romanından uyarlanmış. Gürcistan sinemasının önemli simalarından Nikolai Shengelaya’nın yönetmenliğini yaptığı, siyah-beyaz ve sessiz sinema ürünü Eliso’nun arayazıları ise Gürcüce ve Rusça…
İlk gösterimi 23 Ekim 1928’de Moskova’da gerçekleştirilen Eliso filmi, 11 Kasım 1928’de Finlandiya’da, 2 Aralık 1929’da Amerika’da, 20 Nisan 1981’de Hollanda’da, 22 Ekim 1995’te Fransa Montpellier Mediterranean Film Festivali’nde, 15 Mayıs 2005’te Fransa d’Aneres Festivali’nde ve 19 Mart 2006’da Almanya Hamburg’ta gösterildi.
Filmde, Kuzey Kafkasya manzaraları eşliğinde ev inşası, doğumun dansla kutlanması gibi geleneklerden örnekler sunulurken, sürülen Çeçenlerin dağdaki köylerini terkederek yollara dökülmesini anlatan sahneler filmi unutulmaz kılıyor.
Filmin konusu
Bu tarihi destanın temeli, 19. yüzyılın ikinci yarısında Kuzey Kafkasyalıların yaşadığı trajik olaylara dayanır. Ruslar Kuzey Kafkasya’daki ekilebilir topraklara Kazakları yerleştirmek için köylüleri uzaklaştırma yolunu seçer. Filmdeki olaylar, Terek Oblastı’nda yer alan Verdi köyünde geçmektedir. Çeçen köyü olan Verdi’nin halkı, valiye bir mektup yazarak sürgün kararının iptal edilmesini istemeye karar verir. Ancak mektubu yazan Seidula bir düzenbazdır ve mektupta Verdi halkının Türkiye’ye sürülmeyi kabul ettiğini yazar, okuma yazması olmayan köylüler imza yerine parmak basarak yazılanları onaylar. Aldatılmış olan Verdi halkının, son derece kötü şartlarda Türkiye’ye sürülmesine karar verilir.
Verdi köyünde yaşayan Eliso adlı kız, Vazhia’ya aşıktır ama Vazhia’nın Hıristiyan oluşu aşklarını neredeyse imkansızlaştırmıştır. Eliso, sürgün kararını öğrenince köyü ateşe verir. Bu arada Vazhia, sürgün kararının iptal edilmesi için uğraşmaktadır ama artık çok geçtir.
Filmi izlemek için link: http://www.youtube.com/watch?v=frHXsqGro3U