Anlaşma protestolara neden oldu

0
528

Abhazya ve Rusya’nın “İşbirliği ve Stratejik Ortaklık” anlaşması Abhazya’nın siyasi yaşamında hareketlilik yarattı.
Muhalefet son bir atak yaparak anlaşmayı engellemek istedi. Anlaşmanın imzalanmasından bir gün önce Abhazyalı kadınlar, eski parlamento sözcüsü Irene Agrba ie birlikte Adler sınır kapısında toplanarak, “Rusya ile birlikteyiz ama Rusya’ya ait değiliz” yazılı pankartlarla protesto eylemi yaptı ve anlaşmayı imzalamak üzere Soçi’ye gidecek olan Raul Hacımba’nın konvoyunu bekledi.
Anlaşmanın bazı maddelerine karşı çıkan ve Abhazya’nın Rusya’ya tamamen bağımlı kılındığını söyleyen muhalif Amtsakhara Partisi, anlaşmanın imzalandığı gün Sohum’da bir protesto eylemi düzenledi. Katılımcılardan Andrew Mebonia, “Bağımsızlığımızı savunurken kan döküldü, bu kadar kolay mı vazgeçiyoruz?” dedi.
Tasarı sürecinde kimseye danışılmadığını belirten Amtsakhara Partisi eşbaşkanı Garik Samanba şunları söyledi: “Bu bir ortaklık anlaşması değil çünkü taraflardan biri diğerinin kapsamı altına giriyor. Taslak sürecine katkı sunmak istemiştik. Cumhurbaşkanı, Rusya ile yapılacak görüşmelere katılmak üzere önde gelen politikacılardan oluşan bir delegasyon oluşturulacağını söylemişti ama bu sadece sözde kaldı. Proje çalışmaları perde arkasında yapıldı ve dahil olamadık.”
Amtsakhara Partisi üyelerinden Henri Jergenia ise Abhazya’nın iç meselelerinin bile Rusya tarafından çözüleceğine, bunun da egemenliğin yitirilmesine yol açağını vurguladı.

ABD, NATO ve AB’den tepki

Rusya ve Abhazya’nın işbirliği anlaşması ABD, NATO ve Avrupa Birliği’nin de tepkisini çekti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, imzalanan anlaşmanın Batı tarafından kabul edilebilir olmadığını söyledi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, anlaşma ile Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün ihlal edildiğini söyleyerek, bölgede istikrar sağlanmasıyla ilgili çalışmaların baltalanacağını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise Rusya ile Abhazya arasındaki “sözde” anlaşmanın ABD tarafından tanınmayacağı duyurdu.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Estonya Dışişleri Bakanı Keit Pentus- Rosimannus, “Bu tarz eylemler, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne bir müdahaledir ve uluslararası hukuka aykırıdır” dedi. (svpressa.ru- kavpolit.ru, the moscowtimes.com, charter97.org)

Çeviri ve derleme: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz