Sırada Güney Osetya var

0
468

Rusya ile Güney Osetya arasında askeri ilişkileri yeni bir boyuta taşıyacak kapsamlı bir entegrasyon anlaşması için hazırlık yapıldığının açıklanması üzerine uzmanlar, yeni bir anlaşmanın gerekli olup olmadığını tartışmaya başladı.
Siyaset bilimci Dina Alborova böylesi bir anlaşmanın, özellikle ülkenin coğrafi konumunun tescillenmesi anlamında yararı olacağını ama Osetya’nın egemenliğinin de gözetilmesi gerektiğini vurguladı.
Ancak Güney Osetyalıların çoğu, bağımsızlığın kaybına yol açacak olsa da anlaşmanın kabul edilmesine sıcak bakıyormuş gibi bir intiba var. Bu intibayı yaratan ise seçimleri kazanan Birleşik Osetya Partisi’nin, seçimden önceki vaatlerinde Rusya ile birleşme amacını deklare etmiş olması. Dina Alborova bunun hatalı bir düşünce olduğunu, seçimlere seçmenlerin sadece yarısının katıldığını belirterek, “Kullanılan oyların yarısını alan Birleşik Rusya Partisi’ne oy verenlerin tümü birleşmeyi desteklese bile bu rakam, seçmenlerin sadece yüzde 25’ine tekabül eder. Günet Osetyalıların egemenliği umursamadığı söylenemez” dedi.
“Tercihin Osetya” adlı halk hareketinin başkanı Alan Jusoev, anlaşmaya göre Güney Osetya’ya yapılan saldırının Rusya’ya da yapılmış sayılacağını hatırlatarak böylesi büyük bir garantinin hayal bile edilemeyeceğini vurgulayarak “Cumhurbaşkanı Tibilov, geçenlerde vatandaşlarla sohbet etti. Yüzlerce soru soruldu, tüm sorular ekonomik ve sosyal sorunlarla ilgiliydi. Kimse Gürcistan ilişkileri ya da güvenlik sorunu hakkında konuşmadı, insanlar bu sorunu unutmuş görünüyor. Rusya’nın burada askeri üs kurması güvenliğimizi garanti altına alıyor” dedi.
Rusya ve Güney Osetya bugüne dek 80’den fazla anlaşma imzaladı. Rusya’nın bütçe desteğinin sosyo- ekonomik gelişmeye katkı sunacağını belirten Jusoev, Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi Rusya ve Güney Osetya arasında gümrük ve sınrların kaldırılmasının da bir seçenek olduğunu söyledi. (ekhokavkaza.com)

Özet Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz