Arsen Kanuko, Suriye’deydi

0
568

Rusya Federasyonu (RF) milletvekili ve Kabardey- Balkar Cumhuriyeti eski cumhurbaşkanı Arsen Kanuko, Suriye Cumhurbaşkanı Beşer Esad’la görüşme yapmak üzere Suriye’ye giden Rus parlamenterlerle birlikte Şam’a gitti. Kanuko, 24 Kasım’da Suriye Çerkes Derneği ve Suriye Çerkes Birliği’nin* yöneticileriyle bir araya geldi.
Suriye’deki Çerkes Derneği’nin yönetim kurulu üyesi Şkay Canblad’ın Facebook hesabından bildirdiğine göre, derneğin yönetim kurulundan İshak Akram ve Suriye Çerkes Birliği başkanı Kabetaye Adnan, biri RF Başkanı Vladimir Putin’e diğeri de RF Parlamento Başkanlığı’na verilmek üzere Arsen Kanuko’ya iki mektup verdiler. Mektuplarda Suriye Çerkeslerinin sorunları ve anavatana dönüşlerindeki engellerin kaldırılmasına dair çağrı yer alıyor.
Dernek ve birliğin başkanları, sorunlarını Arsen Kanuko’ya ayrıntılı olarak anlattı. Başkanların verdiği bilgilere göre Şam, Alepo, Humus, Raka ve Hasake’deki Çerkes köylerinde yaşayanların bir kısmı başka şehirlere, bir kısmı da farklı ülkelere gitmek zorunda kaldı. Başkanlar, Rusya’ya girişin önündeki engellerin kaldırılması, anavatanına dönenlere Rusya’nın yardımcı olması, yasadaki Rusça bilme zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini belirtti. Rusya’nın Ukrayna’dan dönenlere sağladığı imkanları Çerkesler’e de sağlamasını isteyen başkanlar, Şam ve Amman’dan Nalçik’e direk uçuşların sağlanması gerektiğini de dile getirdi.
Mektupları Putin ve RF Parlamento Başkanlığı’na ileteceğini ve sorunların çözümünde yardımcı olacağını belirten Arsen Kanuko, “Bu sorunları Dünya Çerkes Birliği’nin Nalçik’te yapılacak toplantısında da dile getirmelisiniz” dedi. (tuapsepress)
*Suriye Çerkes Derneği’nin tüzüğündeki “siyaset yapamaz” ibaresi nedeniyle birkaç ay önce Suriye Çerkes Birliği kurulmuştu. (tuapsepress.com)

Çeviri: Çurmıt Sebahattin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz