Diaspora kurumları Abhazya’yı ziyaret etti

0
513

Abhazya Cumhurbaşkanı Raul Hacımba’nın daveti üzerine Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Abhaz Dernekleri Federasyonu (ABHAZFED) yetkilileri Abhazya’ya giderek, başkent Sohum’da resmi görüşmelerde bulundular. Görüşmelere KAFFED adına Genel Başkan Yaşar Aslankaya ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Erol Taymaz, ABHAZFED adına Genel Başkan Cengiz Koç ile Kültürel ve Sosyal Faaliyetler Sekreteri Atanur Aksoy katıldılar.

Kafkasya halklarının dayanışması

Abhazya Cumhurbaşkanlığı ofisinde yapılan toplantıya Abhazya’nın Türkiye Temsilcisi İnar Gitsba, Abhazya Geri Dönüş Komitesi Başkanı Hrıps Copua, eski başkan Givi Dopua, Dünya Abhaz Abazin Kongresi Başkan Yardımcısı Gennadi Alamia ile Dışişleri Bakanlığı ve Geri Dönüş Komitesi yetkilileri de katıldı. Hacımba, Abhazya’nın pek çok sorunu olduğundan bahsederek, bu sorunların çözülmeye başlandığını, Türkiye’de örgütsel birlikteliğin sağlanmasıyla sorunların çözümünün kolaylaşacağına inandıklarını söyledi. KAFFED ve ABHAZFED’in hedeflerinin aynı olduğunu belirten ve Abhazya’yı Abhazya yapmak için Ardzınba’nın belirttiği gibi hep birlikte çalışılması gerektiğini vurgulayan Hacımba, savaştan önce Kafkas halklarının gösterdiği dayanışma olmasaydı bugün Abhazya’nın olamayacağını hatırlatarak, sadece tehlike zamanlarında değil, tehlike olmadığı zamanlarda da birlik olunmasının önemini vurguladı, ayrıca Gürcistan’ın bizi birbirimizden ayırmak için yürüttüğü faaliyetlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Abaza- Adıge dostluğu

KAFFED temsilcileri, diasporada birliğin sağlanması amacıyla kurulan ve her zaman bu doğrultuda çalışan KAFFED’in, Türkiye’de iç içe yaşayan Abaza ve Adıge halklarının yaşadıkları tüm bölgelere yayılmış örgütlenmesiyle, geçmişte en zor dönemlerinde olduğu gibi, bundan sonra da Abhazya’nın yanında olacağını dile getirdiler. ABHAZFED yetkilileri de, ABHAZFED’in Abhaz dili ve kültürünü korumak amacıyla kurulduğunu, KAFFED ile çözülemeyecek herhangi bir problemleri olmadığını belirttiler.
Heyetler daha sonra Cumhurbaşkanı Hacımba ile birlikte Abhazya’ya dönenler için Sohum’da yapılan konutlarda incelemelerde bulundular. Ardından Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nda Dışişleri Bakanı Slava Çirikba ve Bakan Yardımcısı Oleg Arşba ile biraraya gelen diaspora heyetlerine görüşmede, Abhaz ve Adıge halklarının birbirinden ayrılmasının mümkün olmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı Çirikba, Cumhurbaşkanı Hacımba’nın Moskova’nın ardından ilk resmi ziyaretinde Nalçik’e gittiğini, bunun Abhaz ve Adıge halkları arasındaki birlikteliğe verilen önemi gösterdiğini, Kuzey Kafkasya ve Türkiye’de bir ortak çalışma alanının oluşturulmasını istediklerini belirterek, diasporadaki kuruluşların ortak amaçlar doğrultusunda birlikte çalışmasının önemli olduğunu vurguladı. KAFFED ve ABHAZFED yetkilileri de Abhazya dışişleri bakanlığının genç ve dinamik bir kadroya sahip olduğunu, etkili çalışmalar gerçekleştirdiğini, diasporanın da Abhazya’nın bağımsızlığının tanınması ve izolasyonun kalkması doğrultusunda çalıştığını, bu hedefleri gerçekleştirmek için birlikteliğin önemli olduğunu belirttiler.
(altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz