“Çerkeslere ayrımcılık uygulanıyor”

0
409

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Adıge Xase, Çerkesk’te gerçekleşen toplantıda hükümetin politikalarını eleştirdi. 27 Haziran’da yapılan toplantıya Çerkeslerin yoğun yaşadığı Habezski ve Habiski bölgelerinin yöneticileri de katıldı.

Toplantıda konuşanların tümü Karaçay ve Ruslardan sonra 3. yoğun nüfusa sahip Çerkeslere Karaçay-Çerkes’te ayrımcılık uyguladığını belirtti. Habezski ve Habiski bölgelerinin temsilcileri Raşid Temrezov liderliğindeki bölge valilerinin Çerkes yerleşim bölgelerinin sorunlarını görmezden geldiğini söyledi. Sosyal tesislerin onarılması ya da inşası için ödenek verilmediğini, ama diğer bölgelerde spor ve eğitim tesisleri yapılması için federal programdan fonlar verildiği belirtildi.

Habezski bölgesinin belediye başkan yardımcısı Renat Magomedov, “Bölgemize tek desteği Turkbiya Araşukov isimli vakıf yapıyor ama onun imkanları da sınırsız değil” dedi.

Habiski’de ise durum daha da kötü. Sağlık ve eğitim kurumları on yıllardır onarım görmemiş, kreşler inşa edilmemiş.

Karaçay-Çerkes Adıge Xase Başkanı Muhammed Çerkesov, ülkedeki birçok devlet kurumunun tek etnikli hale getirildiğini, çalışma şartlarının Çerkeslerin aleyhine işlediğini belirterek işsizlik sorununu vurguladı.

Gençlik kuruluşu lideri Timur Jujuy ise devlet memurluğuna alımda klan prensibinin uygulandığını belirterek, Çerkes gençlerinin işsizlik nedeniyle ülkeyi terketmek zorunda kaldıklarını söyledi. Jujuy’a göre Çerkesler tarım da yapamıyor, çünkü bunun için de hükümet desteğine ihtiyaç var. Genç çiftçilerin 4 yıldır destek için başvuruda bulunduğunu ama her seferinde dayanaksız bahanelerle geri çevrildiklerini, diğer halkların ise destek ve yardım konusunda hiç sorun yaşamadığını anlattı ve yardımların her yıl aynı kişilere verildiğini söyledi.

Çerkes işadamlarının karşılaştığı sorunların da görüşüldüğü toplantıda Eylül ayında olağanüstü kongre yapılmasına ve Çerkes halkının sorunlarının görüşülmesine karar verildi. (rosbalt.ru)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz