Çerkes Dernekleri Birliği

0
518

Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Başkan Yardımcısı ve Adıgey Cumhuriyeti “Adıge Xase” Başkanı Adam Bogus ile Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti (KÇC) “Adıge Xase” Başkanı Muhammed Çerkesov, Haziran ayı sonlarında DÇB’deki üyeliklerini askıya adıklarını duyurmuştu. Uzmanlar bu durumun, yeni oluşumlar kurulmasına neden olabileceğini belirtmişti.
Bu gelişmelerin ardından, KÇC Başbakanı Murat Kardan tarafından 29 Temmuz’da bir araya getirilen dört sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, yaptıkları toplantıda birleşme kararı aldı ve 31 Temmuz’da ise Çerkes Dernekleri Birliği’nin kurulduğunu bildirdiler.
Birlik dört kurumdan oluştu: Karaçay-Çerkes Yaşlılar Konseyi, Çerkes Ulusal Kültür Merkezi, Ulusal-Kültürel Özerklik Derneği ve Çerkes kimliğinin korunmasıyla ilgili bir dernek.
KÇC “Adıge Xase” gençlik komisyonu başkanı Timur Jujuy, “Bu kuruluşun amacı, Çerkes kurumlarının kontrol altında olduğunu merkeze göstermektir. “Adıge Xase hiçbir zaman yöneticilerin etkisi altına girmedi ve bundan sonra gireceğini de sanmıyorum” dedi. Birliğin uzun ömürlü olmayacağını belirten Jujuy, “Ülke çok küçük, hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Birliğe girenler ne kadar çok eleştirileceklerinin farkındalar.
Çerkes Dernekleri Birliği Eylül ayında gerçekleştirilecek olan DÇB kongresine katılmak için delegeler seçmeyi de planlıyor.
“Yaşlılar Konseyi” birlikten çekildi
Kavpolit haber ajansına açıklama yapan KÇC Yaşlılar Konseyi Başkanı Anatoly Tamazov, birliğin kurucu meclisinin gayri meşru olduğunu belirtti ve birlik çalışmalarına katılmayacaklarını açıkladı. (kavkaz-uzel.ru)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz