Kosova’da, Priştine yakınlarında Kafkasya kökenli bir çok ailenin yaşadığını bilenler azdır.
Priştine’ye yakın bir mesafede olan Stanovça ve Miloşevo köylerinde birçok Çerkes ailesinin yaşadığını bilen azdır.
Osmanlı ordusuyla birlikte bu topraklara gelen Çerkesler, günümüze kadar burada kalmış.
Çerkeslerin kimliklerini korumakta İslam’a olan bağlılıklarının büyük rol oynadığını ve İslam’dan asla uzaklaşmadıkları kaydedildi.
Kosova medyasında çıkan bir haberde, yıllar geçtikçe Çerkeslerin Arnavutlaştığı iddia edildi.
İşin kötü tarafı, Çerkes dilini konuşan yaşlıların vefatıyla Çerkesce ve Çerkeslerin geleneklerinin tarihe gömüleceği endişesi ağır basıyor.
Her geçen gün sayısı azalan Kosovalı Çerkeslerin Arnavut kızlarıyla evlenmeleriyle, bu halkın dil ve örf ile adetleri sönmeye başladı. Haberde, Miloşevo köyünde yaşayan Salim Abazi’nin, “kendi ana dilini konuşan Çerkeslerin sayısı azdır. Kosova’da yaşayan Çerkes ailelerin sayısı 300 ile 400 arasında değişiyor. Fakat şimdiye kadar yapılan nüfus sayımlarında Çerkeslerin hemen hemen hepsi kendini Arnavut olarak bildirmiştir. Kosova’da yapılan son nüfus sayımında Çerkes olarak kaydını yaptıranların sayısı çok azdır” şeklindeki sözlerine yer verildi.
Diğer bir Kosovalı Çerkes Murat Cei’nin, Çerkeslerin, Stanovça ve Miloşevo köylerine yerleştiklerinde buralarda arazilerin bomboş olduğuna dikkat çekerek, şimdiki adıyla Lab olan dereye, Çerkesce nehir anlamına gelen Lap adını verdiğini de belirtti.
Kosova’da 1999 yılında yaşanan savaş nedeniyle 43 Çerkesin Rusya’daki Adigey Cumhuriyeti’ne yerleştiği ve Rus pasaportları verildiği öğrenildi. (kosovaport.com)
Düzeltme: Çerkesler, Osmanlı ordusu ile oralara yerleşmemiştir. Sürgün (1864) ve Osmanlı iskan politikası sonucu Çerkeslerin bir kesimi özellikle Rumeli’de yerleştirilmiştir. Jıneps