Sultan IV. Mehmet’in Abhaz Eşi

0
851

Yakında yayımlanacak Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisi yüzünden gene Harem ve Hanedan konuları medyada konuşulmaya başladı. Önceki dizide yapılan hataların tekrarlanmaması için dizi yapımcıları değişik tarihçilere başvuruyorlarmış, daha doğrusu Erhan Afyoncu’ya danışıyorlarmış. Umarız bu defa düzgün bir çalışma olur.
Osmanlı Haremi veya Hanedanı denildi mi akla ilk gelen Çerkes ve Abhaz kızlarıdır. Güzellikleri ve yüksek eğitimleri ile tarihe damga vurmuş bu kızlar asalet sembolleri haline gelmişlerdir. Osmanlı Sarayı’nın hakimiyetini ellerine geçiren Kafkasyalılar, özellikle 19. yüzyıldan itibaren imparatorluk politikasında etkin rol oynamışlardır. Tam olarak hangi tarihten itibaren Kafkasyalıların Saraya girdikleri tesbit edilemiyor. Padişah eşleri arasında en gerideki Kafkasyalı, Kanuni Süleyman’ın eşi Mahidevran Sultan’dır. Mahidevran’dan önce başka bir Çerkes veya Abhaz Padişah eşi henüz tesbit edilemedi. Ama Kanuni’den sonra Osmanlı Sarayına giren pek çok Kafkas kızları vardır. Bunlardan biri de Sultan IV. Mehmet’in eşlerinden olan Kaniye Sultan’dır.
Kaniye Sultan, isimleri unutulmuş Padişah eşlerinden biridir. Devlet politikasına karışıp karışmadığı bilinmiyor. Kaniye Sultan’ın kısa hayat hikayesini paylaşmak istiyorum:
Gerçek adı Saliha (bir başka kayıtta adı Zeliha olarak belirtilmiş) olan Kaniye Sultan, 1652 yılında Abhazya’da dünyaya geldi. Babası Akirtava ailesinden Astemur Bey’dir. 1668 yılında Sultan IV. Mehmet ile evlendirilmiştir. Kardeşlerinden Arslan Bey Saray’da Muhafız Alayı’nda bulunmuştur. Kaniye Sultan’ın kızı, Emetullah Ümmi Sultan’dır. Bu prenses daha sonra ikinci evliliğini Kaniye Sultan’ın akrabası Çerkes Küçük Osman Paşa ile yapmıştır. Osman Paşa Çerkes değildir, Abhaz olup Adler prensleri Aredba hanedanına mensuptu.
Kaniye Sultan, eşinin 1693 yılında ölümünden sonra kızının yanında oturmuştur. Ama kızı Emetullah Ümmi Sultan 1700 senesinde ölünce Eski Saray’a taşınmış ve orada üzüntüsünden 1706 yılında ölmüştür.
Kaniye Sultan’ın soyundan gelen Sayın Nimet İnaloğlu bana Kaniye Sultan’ın portresini göndermiştir. Bunun için kendilerine çok teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz