Abhazya’da hurma Ekim ayında olgunlaşır. Olgunlaşmış hurma dikkatli bir şekilde sepet içinde toplanır. Kurutulacak meyveler için ise tam olgunlaşmamış hurma kullanılmalıdır.
Kurutulma işlemi yapılacaksa hurmalar uzun saplarıyla birlikte toplanır, dış kabukları soyulur. Uzun saplarından bağlanarak ipe dizilir ve açık havada asılarak kurutulur. Çünkü güneş ışığı ve rüzgar olmayan yere asılırsa hurma çürür.
Kurutulmuş hurma lezzetli bir meyve olarak tek başına yenebileceği gibi, genellikle “çaça” denilen geleneksel içkinin yanında meze olarak servis edilir.
Hurma içerdiği demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum nedeniyle kurutulmuş meyveler arasında ilk sırada yer alır. Ayrıca içeriğindeki tanin maddesinin gastrointestinal sistem ile ilgili sorunları giderdiği, enfeksiyon önleyici etkisi ve iltihabı azalttığı için halk hekimliğinde de yaygın olarak kullanılır.
Kurutulmuş hurma yüksek oranda iyot içerir, bu yönüyle tiroid bezinin normal işleyişi için yararlıdır. İçerdiği potasyum ve karbonhidrat (fruktoz, glikoz) sayesinde de bağışıklık sistemini güçlendirir, kansızlığı önler ve kalbin çalışmasını güçlendirir. (altinpost.org)