Kafkasya’yı Rusya’dan ayırma senaryosu

0
539

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Pereşenko ve vali Mikail Saakaşvili, Rusya karşıtı söylemlerin peşinde Kuzey Kafkasya’nın Rusya’dan ayrılması sürecine alet oluyorlar.

Ukrayna meclisinde “Özgür Kafkasya İçin” adlı bir grubun kurulduğu haberleri medyada yer aldı. “Ukrayna ve Kuzey Kafkasya halkları arasındaki tarihsel bağların canlandırılması”nın hedeflendiği belirtildi. Ancak bu masum tanımlama, dünyaca ünlü Jamestown Vakfı tarafından eklenmiş gibi görünüyor. Bu tanımlamayla vakıf aslında şunu söylüyor: “Ukrayna, gelecekteki ‘Kafkasya Meydanı’ için aktvistler hazırlanıncaya kadar Kuzey Kafkasya’nın pasif sivil direniş deneyimine ortak olmalıdır.” Bu da Kafkasya’nın Rusya’dan ayrılmasını kolaylaştıracaktır.

“Özgür Kafkasya İçin” adlı grubun danışmanının Rusya’dan İsrail’e göç etmiş olan Rabbi Avram Şmulyeviç olması da kayda değerdir. Şmulyeviç kendisini “Çerkes Kongresi”nin stratejik danışmanı olarak da tanımlamaktadır.

Rus uzmanlar, Ukrayna’nın Kafkasya ve Rusya arasında hiçbir zaman etkin bir aracı olamayacağını belirtiyorlar.

“Bağımsız” Ukrayna, tarihi boyunca Kafkasya sahasında üç kez oyun oynamaya kalktı. İlkinde, 1992-1993 Gürcistan-Abhazya savaşında Gürcü tarafında yer aldı. İkincisinde 1994-1996 Çeçen savaşlarında Dudayev’in yanında yer aldı. Üçüncüsünde 2008 yılında Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırışında gizlice Gürcü tarafını destekledi.

Meclis üyesi Yuri Bereza geçenlerde yaptığı açıklamayla herkesi şaşırttı: “1917 öncesinde Çeçenya, Ukrayna topraklarında yer alıyordu. Ukrayna’nın doğu sınırlarındaki Kafkasyalı kardeşlerimiz artık Rusya’nın otoritesinden çıkacak.”

“Azov” taburu lideri İgor Mosiychuk ve “Dinyeper-1“ taburu lideri Yuri Bereza, Kafkasya mücahitlerine olan desteklerini açıkça ifade ederek mücahitleri Ukrayna’nın müttefiki ilan ediyorlar. Tabur liderleri, 2014 yılı sonlarında gerçekleşen bir basın toplantısında Moskova’ya karşı askeri bir operasyon yaparak Kuban’ı almak ve “Kuzey Kafkasya’yı özgürleştirmek” için söz verirken Bereza şu ifadeyi kullanmıştı: “Önce doğuyu sonra güneyi alıp Kuban’a gideceğiz ve Ukrayna dünyasını yeniden inşa edeceğiz.” (onkavkaz.com, rbc.ua.com, szona.org)

Çeviri:Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz