Medet Önlü Cinayeti Davası, 7. duruşma görüldü

0
447

Medet Önlü suikastı davasında 7. duruşma Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Tutuklu sanıklar Murat Aluç ve Mehmet Akif Cömert’in hazır bulunduğu duruşmaya Medet Önlü’nün eşi, çocukları, yeğeni, taraf avukatları ile Ankara Çerkes Derneği ve KAFFED temsilcileri katıldı.

Mahkeme Başkanı Dursun Yalçınkaya, sanıklardan Ezbulatov’un 1994-1997 yıllarında Bayrampaşa Cezaevi’nde kalıp kalmadığına ilişkin müzekkereye ilişkin gelen cevaptaki, ‘İstanbul Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun arşiv kayıtlarında Ezbulatov’un ismine rastlanılmadığı’ bilgisini tutanağa yazdırdı. Yalçınkaya, sanıklar Ezbulatov ile Ömer Peltek hakkındaki yakalama kararının yerine getirilemediğini tutanağa geçirtti.

Önlü ailesinin avukatı Erdal Doğan, “Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığından gelen cevabi yazıya göre bu husustan bir sonuç alınamayacağı anlaşılmaktadır. Muhtemelen Rızvan Ezbulatov başka birinin resmi ile cezaevinde kalmıştır. Davanın fazla uzamaması yönünden sanıklar Rızvan Ezbulatov ve Ömer Peltek yönünden dosyanın ayrılarak, diğer sanıklar yönünden esas hakkındaki mütalaasını bildirmesi için Cumhuriyet Savcısına verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Tutuklu sanık Murat Aluç’un avukatları ise müvekkillerinin tahliyesini talep etti. Söz alan Aluç, “Ben zaten 25 yıla hükümlüyüm. Tahliyemin sonuçta bana bir etkisi olmayacaktır. Takdir mahkemenindir” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı Yasemin Banu Aksoy, dosyanın ayrılması talebine ilişkin görüşünü ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyanın verilmesini talep etti.
İki sanığın dosyasının ayrılması talebiyle ilgili değerlendirmesini ve esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın Cumhuriyet Savcısı’na verilmesini karara bağlayan mahkeme, duruşmayı erteledi.

Azmettirici Rızvan Ezbulatov

Suikastın planlayıcısı ve azmettiricisi Ezbulatov, Rusya Federasyonu vatandaşı. 1974 doğumlu. Türkçe konuşabiliyor. Ezbulatov’un Türkiye’de daha önce çeşitli suçlara karıştığı, cezaevine girdiği ve burada çeşitli bağlantılar edindiği biliniyor. Türkiye’deki faaliyetlerinin istihbarat birimlerince yakın takipte olduğu tahmin edilse de ilgili kurumlar bu konuda savcılığa bilgi sağlamış değiller.

Ezbulatov’un suikastın emrini nereden aldığı bilinmiyor. Mehmet Akif Cömert isimli Türkiye vatandaşı sayesinde tetikçi Murat Aluç ile tanıştığı ve Aluç’a bu görevi verdiği tespit edildi.
Rizvan Esbulatov Medet Önlü ile suikasttan birkaç ay önce tanıştı. Bu dönem boyunca bir defa yüz yüze ve 16 defa telefonla görüştü. İlişki kurma gerekçesi ticariydi. Ayrıca kendisini Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Başbakanı Akhmed Zakayev’e yakın bir kişi olarak tanıttı. Murat Aluç ile ilişki kurmalarını ve yüz yüze tanışmalarını sağladı. Suikasttan iki gün sonra, 24 Mayıs 2013 günü Türkiye’den rahatça ayrıldı.

Ezbulatov’un daha önce Türkiye’yi onlarca kez ziyaret etmesine, 90’lı yıllarda Türk hapishanelerinde mahkum olmasına, suç dünyasıyla çok sayıda bağlantısı bulunmasına ve suikasttan önceki yaklaşık 40 gün boyunca Türkiye’de bulunmasına ve hatta 30 Nisan’da Kızılay’da Medet Önlü ile görüşmüş olmasına rağmen, dava dosyasında kendisine dair hemen hemen hiçbir bilgi, görüntü veya fotoğraf bulunmuyor. Savcılığın Rizvan Ezbulatov ile ilgili yaptığı bilgi talebine karşılık, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ellerinde bu şahısla ilgili hiçbir bilgi olmadığını iletti.

Rızvan Ezbulatov, çeşitli söylentilere göre şu anda halen zaman zaman Kırım’da, zaman zaman Çeçenya’da hayatına serbestçe devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz