Mahidevran Sultan Biyografisi Almanya’da Yayımlandı

0
1622

Dünya literatüründe Çerkes Sultanları’nın hayatını anlatan tek birtane Biyografi dahi yoktur. Neden? Halbuki Kafkasya tarihinde isimlerini ebedileştiren pek çok Krallar, Kraliçeler ve Prensler var. Örneğin Sultan İnal veya daha doğrusu Kral İnal, yani Çerkesya’yı bütünleştiren tarihi şahsiyet. Onun hakkında bile detaylı bir Biyografi yoktur. Şimdi Kral İnal’ın hayatını anlatan bir kitap olmadığına göre diğer Kafkasyalı şahsiyetlerin biyografilerinin olmamasına şaşmamak lazım. Bu yüzden şimdi hakkında bahsedeceğim eser’in önemi ve ciddiyetini göz önünde bulundurun.

Üç ay önce Almanya’da Kanuni Süleyman’ın Çerkes eşi Mahidevran’ın Biyografisi yayımlandı. Bu muhteşem eseri okudum ve gerçekten hem Kafkas tarihi ve hemde Osmanlı tarihi için ender bir kaynak olduğunu tasdik edebilirim.

Kitabın yazarı Natalia von Anrep, daha doğrusu Kontes von Anrep şimdiye kadar kimsenin başaramadığını gerçekleştirmiş ve bu muazzam eseri Dünya Literatürüne kazandırmıştır. Kendisine bu yolla çok teşekkür ederiz; tarihimizin aydınlanmasında çok büyük katkısı olmuştur.

Ne yazık ki bu önemli eser henüz Türkçeye çevrilmemiştir, ama yakın bir zamanda Türkiye de yayımlanmasını ümit ediyorum. Almanca bilenler için Mahidevran Sultan Biyografisini okumalarını kesinlikle tavsiye ederim. Kitap’ta şimdiye kadar neşredilmemiş çok önemli Dökümanlar, Resimler ve Bilgiler var. Örneğin Mahidevran Sultan’ın gerçek resmi veya Şehzade Mustafa’nın portresi gibi. Tarihciler, Araştırmacılar ve Tarih konularını merak edenler için muazzam bir eser olduğunda şüphe yoktur.

Mahidevran Sultan Biyografisini meşhur Amazon İnternet Dükkanından satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz