Çeçen Aile

0
712

Arjantinli yönetmen Martín Solá’nın 2015 yapımı “La Familia Chechena/The Chechen Family” (Çeçen Aile) belgeseli, İspanya DocsBarcelona TV3 belgesel film yarışmasında en iyi film seçildi. Festival jürisi, ödülü “bir toplumun adanmışlığı aracılığıyla şiddet dolu geçmişini gösteren şiirsel bir film” olması nedeniyle “Çeçen Aile”ye verdiklerini söyledi. 60 dakikalık film ayrıca 2015 yılında İran Cinema Vérité ve İsviçre Visions du Réel festivallerinde birincilik ödülü almıştı.
Yönetmen Solá bir devlet tarafından el konulmuş bölgelerde baskıya direnen halklarla ilgili planladığı üçleme için ilk belgeselini 2013’te çekmiş, Hamdan adlı filmde Filistin’i konu almıştı. Çeçen Aile filminden sonraki hedefi ise Tibet’le ilgili bir belgesel çekmek…
Çeçenya’da çekilen “Çeçen Aile” belgeseli ülkenin karakterini, ruhunu, geleneklerini ve enerjisini yansıtıyor. Filmde eşi, annesi ve dokuz çocuğuyla yaşayan 46 yaşındaki Abubakar aracılığıyla Çeçen-Rus çatışmasına şahitlik ediliyor.

Abubakar, Sufi hocasının öğrettiği zikir yoluyla siyasi baskıların üzerine yüklediği sıkıntılardan kurtulmaktadır. Zikir sırasında kendinden geçen Abubakar, halkının çektiği sıkıntıları bu yolla adeta üzerinden atmaktadır ama geçmiş yine de yakasını bırakmamaktadır. Zikir esnasında geçmişte yaşadıkları ve bugüne dair görüntülerden kurtulamaz: 1944 sürgününe dair anlatılanlar, kaçırılma tehdidi altında yaşayan kızları, neon ışıklar altında parlayan günümüz Grozni’si ve yıkık dökük duvarların arkasındaki karanlık yüzler…
Abubakar bu durumu şöyle açıklıyor: “Ölülerle yeniden buluşup dans, müzik ve duayla acılardan kurtulmak da bir direniştir.”

Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz