Bağımsızlık Demokrasi Özgürlük Eşitlik Birlik

Laz dili ve edebiyatı bölümü açılmalıdır!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Laz halkının taleplerini dikkate alarak Laz Dili ve Edebiyatı lisans programının açılmasına izin vermelidir. Hititoloji ve Sümeroloji gibi eskiçağ dilleri ve kültürleri (ölü diller) için anabilim dalı ihdas eden YÖK, Laz halkının yaşayan dili Lazca için acilen lisans programı açılmasını sağlamalıdır. Artvin Çoruh Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kafkas Dilleri ve Edebiyatı Bölümü kapsamında Lazca lisans programına öğrenci alınmasına yönelik çalışmalar ivedilikle başlatılmalıdır.

ÖSYM’nin 2016-2017 öğretim yılında Türkiyeli halkların dil ve edebiyat lisans programlarına alacağı öğrenci sayıları aşağıdaki gibidir:

* Kürt Dili ve Edebiyatı
Bingöl Üniv. 30 + Mardin Artuklu Üniv. 30 + Muş Alparslan Üniv. 30 = 90 öğrenci
* Zaza Dili ve Edebiyatı
Bingöl Üniv. 30 + Tunceli Üniv. 20 = 50 öğrenci
* Süryani Dili ve Edebiyatı
Mardin Artuklu Üniv. 20 öğrenci
* Arnavut Dili ve Edebiyatı
Edirne Trakya Üniv. 20 öğrenci
* Boşnak Dili ve Edebiyatı
Edirne Trakya Üniv. 20 öğrenci
* Çerkez Dili ve Edebiyatı
Düzce Üniv. 20 öğrenci
* Gürcü Dili ve Edebiyatı
Kars Kafkas Üniv. 25 + Düzce Üniv. 20 + Ardahan Üniv. 20 + Rize RTE Üniv. 20 = 85 öğrenci

Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümüne öğrenci alınmasına; Kars Kafkas Üniversitesinde 2006-2007 öğretim yılında, Düzce Üniversitesinde 2013-2014 öğretim yılında, Ardahan Üniversitesinde 2014-2015 öğretim yılında başlanmıştır. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde ise ilk defa 2016-2017 öğretim yılında öğrenci alınacaktır.

St. Andrew the First-Called Georgian University Of the Patriarchate of Georgia (Gürcistan Patrikliği Aziz Havari Andrea Adına Gürcü Üniversitesi)’nin tahsis ettiği Kartvelist öğretim üyeleriyle Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümleri açan faşist Gürcistan yönetimi, Laz Dili ve Edebiyatı bölümünün açılmasına engel olmaktadır. Sadece Lazcanın değil aynı zamanda Abhazcanın da yükseköğretim programlarında okutulmasını bloke etmektedir.
04.08.2016

Yazarın Diğer Yazıları

KAFDAV konferansları devam ediyor

Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın düzenlediği, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora öğrencisi ve Kültür Bakanlığı uzmanlarından Berat Yıldız’ın konuşmacı olarak katıldığı “Bir Hayat...

Gençlik zexesi

Balıkesir Adige Çerkes Kültür Derneği’nin düzenlediği “Gençlik Zexesi” 20 Nisan’da Susurluk Demirkapı Köyü’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte bilgi, dans, sandalye kapma ve halat çekme yarışmaları yapıldı.

Çerkes Osmaniye Köyü’nde piknik ve şenlik

Manisa’nın Çerkes Osmaniye Köyü’nde gerçekleştirilecek olan “20. Geleneksel Bahar Pikniği ve Kafkas Şenliği”nde Manisa Çerkes Kültür Derneği Kafkas Halk Dansları Topluluğu ile İzmir Çerkes...

Sosyal Medyalarımız

4,890BeğenenlerBeğen
1,353TakipçilerTakip Et
4,000TakipçilerTakip Et

Son Yazılar

- Advertisement -spot_img