Çeçen İnguş Masalı

0
584
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

İki kardeş güneş ve ayı paylaşma konusunda tartışıyorlarmış.
-Güneş benim, ay senin olsun.
-Hayır ay senin, güneş benim olsun.
Uzun zaman bu konuda tartışmışlar ama bir türlü sorunu çözemiyorlarmış. Ülkeyi dolaşmaya karar vermişler. Yolculuk başlamış, yorulunca çınar ağaçlarının gölgesinde dinlenmeye karar vermişler. Bir ağacın altına oturmuşlar. O sırada ağaçtan bir yılan inmiş ve büyük kardeşin boynuna dolanıp sıkmaya başlamış. Küçük kardeş yılanı kafasından tutup çekmiş. Yılan bu kez ona saldırmış. Büyük kardeş bir yumrukla yılanı öldürmüş ama kardeşinin yarası ölümcülmüş. Ölü yılanı bir bataklığa fırlatmış. Yılan bataklığa düşünce yeniden canlanmış.
Büyük kardeş, yılanın canlandığını görünce bataklıktan çamurlu su alıp kardeşinin üzerine serpmiş. Kardeşi hayata dönmüş. Kardeşler bataklıktaki çamurlu suyun sıradan olmadığını anlamışlar.
-Bu çamurlu suyla çok altın kazanabiliriz, demiş küçük kardeş.
-İyi ama nasıl?
-Herkese senin ölüleri bile dirilttiğini söyleyeceğim. Sen de insanları tedavi edeceksin.
İşe koyulmuşlar. Küçük kardeş bataklıktan çamurlu suyu alıyor, büyük kardeş de hastaları iyileştiriyormuş. Beş yıl içinde çok zengin olmuşlar. Ama bataklıktaki çamurlu su azalmaya başlamış. Küçük kardeş bataklığa gittiğinde bataklık canavarıyla karşılaşmış.
-Buradan çok su alıyorsun, demiş canavar. Adamın ürküp kaçmaya başladığını görünce bağırmış.
-Dur, bir adım daha atarsan seni öldürürüm. Buraya gel ve sorularımı cevapla.
Canavarın yanına gelen küçük kardeş, yılanın saldırısından başlayarak yaşadıklarını ve abisiyle birlikte insanları iyileştirdiklerini anlatmış.
-Bu bataklık giderek kuruyor, hep senin yüzünden. Bataklık kurursa dünya yok olur. Yarin abinle birlikte geleceğine dair söz ver bana, demiş canavar.
-Söz veremem. Ben söz versem ve abim gelmese yalan yere yemin etmiş olurum.
-Peki, yarın buluşuruz.
Eve dönen küçük kardeş tüm olanları abisine anlatmış.
-Yarın yanına gitmemizi istedi.
-Bir canavarla buluşacak kadar aptal değilim. Sen git.
Ertesi gün bataklığa giden küçük kardeşi gören canavar sormuş.
-Abin nerede?
-Gelmek istemedi.
-Birlikte gelmiş olsaydınız size hiç zarar vermeyecektim. Ama artık olan olsun. Güneş ve ayı paylaşamıyordunuz. Ben bu sorunu çözeceğim. Sen dürüst ve cesursun, güneş senin olacak. Bir kartal olup gün boyunca uçacaksın. Korkak abin ise ayın sahibi olacak. Onu patlak gözlü bir baykuş yapacağım ve sadece geceleri uçabilecek.
Canavar cümlesini bitirdiğinde küçük kardeş kartal, abi ise baykuşa dönüşmüş.
(planetaskazok.ru)

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz