“Affedersiniz ama asla unutmazsınız”

0
528

Fazıl İskender’in 1997 yılında yayınlanan “Sofiçka” isimli öyküsünden uyarlanarak aynı adla çekilen film, İrlanda’da gerçekleştirilen “İpek Yolu Film Festivali”nde “En İyi Film”, “Kadın Oyuncu” ve “Yönetmen” ödüllerini kazandı.
Çekimi 33 gün süren 78 dakikalık filmin genç yönetmen Kira Kovalenko filmde yöre halkına da rol vermişti. Filmin 24 yaşındaki kadın başrol oyuncusu Lana Basaria, Sputnik muhabirinin sorularını yanıtladı.

-Rolünüzle “En İyi Kadın Oyuncu” seçildiniz. Neler hissediyorsunuz?
-Filme verilen tek ödül değildi bu. Ayrıca “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” ödülü de verildi. Bu bizim için bir zaferdi. Ben de gurur duyuyorum çünkü film Abhaz dilinde çekildi ve yurtdışında alt yazı ile gösterimi yapıldı. Dublin gösteriminde seyirciler sadece ülkemizin kültürünü tanımadılar, dilimizi de duydular.

-Çekim sürecinden de bahseder misiniz?
-Açıkçası başrole seçileceğimi ummuyordum. Unutamayacağım bir deneyim oldu. Sinema çok farklı bir dünya. Çekim sürecinde çok farklı yönlerim olduğunu fark ettim. Sofiçka aracılığıyla iç dünyama seyahat ettim ve yepyeni şeyler keşfettim.

-Nasıl şeyler?
-Sofiçka karakteri çekingen… Kırılgan olmasına karşın güçlü bir karakter. İnsanlara sonsuz güven duyan biri. Ben o kadar güven duyan biri değilimdir mesela…
Kalabalık önünde konuşmaktan çekinen biriydim. Sete başladığımızda makyaj sanatçıları, ışıkçılar, kostümcülerden oluşan en az on kişi oluyordu. Hepsi de çekimlerin çok güzel geçmesini istiyorlardı. Böylesi durumda fobim geri planda kaldı çünkü herkeste başarı beklentisi vardı. Filmin kadrosuna karşı duyduğum sorumluluk duygusu fobimi bir nevi tedavi etti.

Filmin öyküsü:

Film, Abhazya’nın küçük bir köyündeki Sofiçka’nın öyküsünü anlatıyor. 20 yıl aradan sonra evine dönen Sofiçka birçok anısının bunca yıldır dokunulmamış gibi yerli yerinde durduğu hissine kapılır. Evin her köşesi, gittiği her yer geçmişindeki acı ve tatlı anları hatırlatmaktadır: Yeni bir eve taşınması, çok sevdiği Rauf’la evlenişi ve ardından onu kaybetmesinden duyduğu acı, 2. Dünya Savaşı’nın başlaması ve Sibirya sürgünü…
Filmin uyarlandığı, Fazıl İskender’in Sofiçka kitabında gerçek bir yaşam öyküsü anlatılmıştır.
Abhazya’da çekilen film, fedakarlık ve gücün bir örneği olarak, “Affedersiniz ama asla unutmazsınız” sözünün doğruluğunu pekiştirmektedir.
(nisimazine com, sputnik-abkhazia.com, silkroadfilmfestival.com)

Çeviri: Serap Canbek

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz