Katalonya’da bağımsızlık gerilimi

0
480

İspanya ile Katalonya arasındaki bağımsızlık gerilimi giderek artıyor. Katalonya Özerk Yönetimi başkanı Carles Puigdemont’un bağımsızlık referandumu için diyalog talebi sürerken İspanya Başbakanı MarianoRajoy diyaloğa yanaşmıyor.
İspanya’nın saygın gazetelerinden El Pais’in, Başbakan Rajoy’un lideri olduğu sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) yöneticilerine dayandırdığı haberine göre Rajoy, “İspanya’nın yasalara saygılı bir ülke olmadığına dair uluslararası fotoğraf vermesini engellemek için” bütün araçları kullanacak. Bütün olasılıklar ve bunlara karşı olası bütün müdahaleler masada.

“Buna izin vermeyeceğiz”
Adı açıklanmayan bir hükümet yetkilisi Katalonya’nın bağımsızlığını kastederek “Buna izin vermeyeceğiz ve bunu önlemek için ne gerekiyorsa yapacağız. Devletin demokratik olarak gücü vardır” diye konuştu.
Katalonya Özerk Yönetimi başkanı Carles Puigdemont, Rajoy’a bir mektup göndererek referandum hakkında diyalog kurmaları konusunda ısrarcı olmuştu.
Katalonya’nın bağımsızlık için referandum yapılması talebiyle İspanya ve Katalonya arasında başlayan gerilim, İspanya merkezi hükümetinin referanduma izin vermemesi halinde Katalonya’nın tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmek için bütün mekanizmaları hazırladığının ortaya çıkması üzerine iyice artmıştı.

Gayriresmi referandumda yüzde 80 bağımsızlık oyu
Katalonya Parlamentosu, 2016 sonunda bağımsızlığa giden yol haritasını belirlemiş ve bunun için öncelikli olarak 2017’de referanduma gidileceğini açıklamıştı. İspanya Anayasa Mahkemesi geçen şubat ayında Katalonya’nın bağımsızlık referandumunu kararını iptal etmiş, Katalonya bölgesel hükümeti ise bu kararı tanımadığını ve referandumun yapılacağını açıklamıştı.
Merkezi hükümet ise İspanya yasalarının bölgesel bir referandumun yapılmasına izin vermediği gerekçesiyle bağımsızlık referandumunu defalarca kez kesin bir dille reddetmişti.
İspanya Anayasa Mahkemesi, 2015’te Katalan Parlamentosu’nun İspanya’dan ayrılma sürecini başlatma kararını da iptal etmişti. Bunun üzerine Katalonya Eylül 2015’te bağımsızlık referandumu yerine bir halk oylaması düzenlemiş ve Katalanların yoğun ilgi gösterdiği bu gayri resmi bağımsızlık referandumunda katılımcıların yüzde 80’i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı.

Siyasi partiler ne diyor?
Podemos (Yapabiliriz) Partisi Lideri Pablo Iglesias, “Referandum meşrudur, İspanya için olduğu gibi Katalonya’da da ‘karar verme hakkı’ işletilmelidir” diyor. El Mundo gazetesine göre Podemos, Katalonya’da eylül ya da ekim ayında yapılması planlanan referandumla ilgili son kararını ise temmuz ayında Katalonya’daki yöneticileriyle yapacağı toplantı ile belirleyecek.
Sağ liberal Ciudadanos (Yurttaşlar) Partisi Lideri Albert Rivera referandumun Mecliste tartışılmasını dahi reddediyor, ulusal egemenliğin ‘parçalanmasını, tartışma konusu haline getirilmesini, kırpılmasını ya da kimyasının bozulmasını kabul etmeyeceklerini’ söyleyerek bu tutumunu da “Çünkü anayasa buna izin vermiyor” sözleriyle açıklıyor.
Merkez soldaki ana muhalefet partisi PSOE (Sosyalist İşçi Partisi) Lideri Pedro Sanchez ise İspanya’yı ‘uluslardan oluşan ulus’ olarak nitelendiriyor. İspanya Hükümeti geçtiğimiz günlerce Sanchez’e bir çağrı yaparak bu nitelendirmesini açıklamasını, Katalonya konusundaki görüşünü ‘netleştirmesi’ni istedi. Bu haber yapıldığında Sanchez bu çağrıya henüz bir yanıt vermemişti. (DHA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz