“Gürcistan Abhazya ile temas kurmalı”

0
649

ABD’nin Gürcistan Büyükelçisi Ian Kelly, Gürcistan’ın Abhazya’daki ve hatta Güney Osetya’daki yerel yetkililer ile görüşmesinin doğal olduğunu söyledi.

Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili 9 Mart’ta Rusya’ya “ilişkilerimizi kısır döngüden çıkaralım” diye seslenmiş ve “Abhazlar ve Osetlerle doğrudan görüşme” çağrısında bulunmuştu. Bu açıklamadan sonra Gürcistan’daki muhalefet yanlıları tarafından “Rus-yanlısı” olmakla ve Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’yı “tanımama ve ilişkide bulunmama” politikasından geri adım atmakla suçlanmış, şiddetle eleştirilmişti.

Kelly, 15 Mart 2018 günü Gürcü basın organı Netgazeti’ye yaptığı açıklamada, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili’nin çağrısını desteklediğini belirterek, “Başbakanın girişimini destekliyorum. Onun uğradığı hayal kırıklığını anlıyorum, çünkü on senedir hiçbir ilerleme gözlenmedi. Sınırların pekiştirilmesi, iletişimin ve ticaretin olmaması Gürcü halkının çıkarına değil. 40 yıldır Sovyetler Birliği ve Rusya ile ilgileniyorum. Gürcistan’ın Rusya ile pragmatik bir dialog içinde olması gerektiğine inanıyorum, ancak onlarla görüşürken gerçekçi ve gözü açık olmalısınız” diyerek Gürcistan’a ihtiyatlı olması gerektiğini de öğütledi.

Açıklamasında, “Gürcistan’ın özellikle Abhazya ile daha fazla iletişimi olmalı” diyen Kelly, sadece halk ile değil, işlerin yürütülmesi için yerel yöneticiler ile de iletişimin kurulması gerektiğini söylerken, Güney Osetya konusunda ise emin olmadığını belirtti. Kelly “Başbakan ile aynı görüşteyim, yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var, neden yeni yaklaşımı denemeyelim” diyerek sözlerini tamamladı.

Abhazya, Rusya ve G. Osetya’dan cevap

Diğer yandan Abhazya Dışişleri Bakanı Daur Kove, 13 Mart’ta Kvirikaşvili’nin açıklamasına verdiği cevapta “Asıl sorun Gürcistan’ın görüşmelerin başlatılmasına ve sorunun bir bütün olarak çözümüne yönelik gerçek bir girişimde bulunmamasıdır” dedi ve Gürcistan’ın Cenevre görüşmelerinde “güç kullanılmamasına ilişkin belgeyi” imzalamaktan kaçındığını hatırlattı.

Güney Osetya Dışişleri Bakanı Dmitry Medoyev de Kvirikaşvili’nin açıklamasını “oldukça garip” ve “saçma” olarak nitelendirdi ve “Rusya, Gürcistan’ın Osetlerle görüşmesinde bir engel değildir” dedi.

Konuyla ilgili olarak 12 Mart günü ise Rusya Dışişleri Bakanlığı kısa bir açıklama yaparak, Gürcistan Başbakanı’nın “karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine” ilişkin söylemlerinin özünden memnun olduklarını belirttiler ve “Tiflis’in attığı adım kadar adım atılacağını” bildirdiler. Bu cevapla ilgili olarak Gürcistan Meclis Başkanı Irakli Kobakhidze, “Rusya’nın cevabı yapıcı bir yaklaşımın ifadesi değildir” şeklinde değerlendirmede bulundu. (altinpost.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz