Adigey için sonun başlangıcı mı?

0
552

Krasnodar Bölgesi Valisi Veniamin Kondratiev ile Adigey Cumhurbaşkanı Murat Kumpilov, iki bölgenin sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesi için işbirliği yapma konusunu görüştü.
Kondratiev iki bölgenin dostane ilişkilerinden söz ederek, “Adigey de Krasnodar Bölgesi gibi 2030 yılını hedefleyen bir ‘Kalkınma Stratejisi’ programı hazırladı. Bu hedeflerin gerçekleşebilmesi ortak projelerin hayata geçirilmesiyle mümkün olabilir. Bunun yollarından biri Krasnodar yığışımını* oluşturmaktır. Bu yığışım Krasnodar ve komşu belediyeler ile Adigey’in Adigeysk, Tahtamukay ve Teuçej bölgelerini kapsayacak” dedi.
İşbirliği kapsamında Adigey ile Kuban arasında Yablonovski’ye yeni bir köprü inşa edilecek.
Adigey halkı ve bazı aktivistler bu ekonomik işbirliği formatının, Krasnodar ile Adigey’i birleştirme projesinin yeniden canlandırılması anlamına geldiğine inanıyor. Adigey, 2006 yılında bu projeye şiddetle karşı çıkmış ve kongre yapmıştı.
Krasnodar Bölgesi Adigey nüfusunun 12 katı nüfusa sahip. Adigey’deki Çerkesler nüfusun sadece dörtte birini oluşturuyor. Çerkesler, Adigey’in cumhuriyet statüsünün alınarak bir vilayetin parçası haline getirilmesi konusunda endişe yaşıyor.
Maykop’tan Adam Bogus, “Yöneticiler Adigey’in gelişmesine engel oluyor. Ülkenin ekonomik ve kültürel anlamda güçlenmesi engelleniyor. Sivil toplum kurumlarının kurulması, soydaşlarımızın geri dönüşü konusunda baskılar yapılıyor. Anlaşılan o ki Adigey ve Krasnodar’ı birleştirme fikri hiçbir zaman rafa kaldırılmamış” dedi.
Aktivist Şamsuddin Neğuç, kişisel olarak hiçbir korkusu olmadığını, ülkenin halihazırda ‘imparatorluğa dahil’ olduğunu ve kuşatıldığını belirterek, “Zaten bir devletimiz yok” dedi.
Boris Tash ise “Bu, geniş kapsamlı bir proje ve Adigey’in Krasnodar Bölgesi’ne dahil edilmesini kapsıyor. Biz Çerkesler bölge yönetimine bu birleşmeye karşı olduğumuzu açıkça anlatmalıyız” dedi.
Krasnodar’daki bir Çerkes köyünde yaşayan avukat Habahu Abrek, Rusya Federasyonu Anayasası’nda ekonomik alan birliklerinin oluşturulmasına dair yasa olduğunu ve Adigey’in de bu ekonomik alanın bir parçası olduğunu belirterek, “Bu yığışım çoktandır gündemdeydi. Önce ekonomik, sonrasında demografik ve nihayetinde de siyasi iltihak yaşanacak” dedi. Abrek’e göre, Yablonovski’ye yapılacak yeni köprü Tlustenhable ve ziraat alanlarının yer aldığı Kozet köyleri arasına kurulduğunda arazi konut inşaatlarına açılacak. Binlerce ev inşa edilecek, Adigey’e yeni mukimler gelecek ve böylece demografik ilhak yaşanacak. Sonrasında da bir referandum ya da anketle cumhuriyet statüsü konusu gündeme getirilecek. (kavkazr.com)
*Tek bir büyük merkezi olmayan, birbirleriyle yoğun etkileşim içinde bulunan ve bir bütün olarak analiz edilmesi gereken alanlar…

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz