Murat Kumpil, dönüşçülerle görüştü

0
545

Adigey Cumhuriyeti Devlet Başkanı Murat Kumpil, tarihsel anayurtlarına yerleşen dönüşçüler ile görüştü. Toplantıya Adigey Başbakanı Murat Thakuşinov, Eğitim ve Bilim Bakanı Anzur Kerashev, Milliyetler, Soydaşlarla İlişkiler ve Medya Komitesi Başkanı Asker Shalakhov, Adigey Devlet Üniversitesi Rektörü Raşid Hunagov, Maykop Teknik Üniversitesi Rektörü Sayda Kuizheva, Adigey Yapı Bakanı Vyaçeslav Shopin, Maykop Belediye Başkanı Alexey Petrusenko ve DönüşçülerAdaptasyon Merkezi Başkanı Askhad Guchetl de katıldı.
Adigey Devlet Başkanı, dönüşçülerin tarihsel anayurtlarına adaptasyonu için yetkililer tarafından sistemli çalışmalar yapıldığını, 1 Ağustos 2018’in Adigey’de Dönüş Günü ilan edilmesinin 20. yıldönümü olduğunu, 20 yıl önce Kosova’dan Adigelerin anayurtlarına döndüğünü, bu deneyimin Suriye’den dönen Adigelerin sorunlarının çözümünde yardımcı olduğunu, Suriye’den yaklaşık 800 kişinin Adigey’e döndüğünü; Türkiye, Suriye, Ürdün, İsrail ve diğer ülkelerden Adigeye dönenlerin sayısının ise 2000’i aştığını söyledi.
Rusya’nın milliyeti ve dini ne olursa olsun soydaşları desteklediğini belirten Kumpil, Adigelerin anayurda dönmesinden mutluluk duyduklarını, dönenlerin bilgi ve yetenekleri ile Adigey’in kalkınmasına katkıda bulunduklarını, bu dayanışmanın sadece Adigey için değil, diasporada yaşayan Adigelerin kimliklerini ve kültürlerini koruması açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.
Toplantıda dönüşçülerin toplumsal ve kültürel adaptasyonu konusunda yapılması gerekli çalışmalar değerlendirildi.
Kumpil, 1 Ağustos’ta “Dönüş Günü” vesilesi ile yayınladığı mesajında da dönüşçülere her konuda yardım edeceklerini, diasporada yaşayan Adigelerle ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiklerini belirtti. (kaffed.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz