Yusup Temerkhanov hayata veda etti

0
892

18 yaşındaki Çeçen kızına 2000 yılında tecavüz ederek öldüren Rus Albay Yuri Budanov’u öldürmekten tutuklu bulunan Çeçen Yusup Temerkhanov, cezaevinde esrarengiz bir şekilde hayatını kaybetti. Akrabaları, sistematik işkence sonucunda Temerkhanov’un sağlığının bozulduğunu ve ardından hayatını kaybettiğini belirtti.
Temerkhanov’un ölüm haberi Çeçenya’yı yasa boğdu. Haber Çeçenya dışında da büyük yankı buldu, sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı. Çeçenya’nın “onurlu evladı” diye adlandırılan Temerkhanov’un cenazesine binlerce kişi katıldı. Cenazede albayın öldürdüğü 18 yaşındaki Eliza Kungayev’in babası Vishan Kungayev de vardı.

Ne olmuştu?
2000 yılında Rus Çeçen savaşında görevi sırasında tankçı birliğin albayı Yuri Budanov 18 yaşındaki Eliza Kungayev’i kaçırmak ve tecavüz edip öldürmekten yargılanıp 2003 yılında 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Rusya’nın Ulyanovks bölgesinde hapishanede kalan albay, 2004 yılında, bölgenin valisi olan eski komutanı Vladimir Şamanov’a bir mektup yazarak affedilmesini talep etti. Bu talep Çeçenya’da büyük tepkilere yol açtı.
21 Eylül 2004’te Budanov tepkiler sonrası af mektubunu geri çekti ve 2009 tarihinde şartlı tahliye kararıyla serbest kaldı.
İki yıl aradan sonra Haziran 2011’de Yuri Budanov, Moskova’daki evinin önünde öldürüldü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz