“Açık cezaevi gibi şantiye”

0
586

DİSK/Dev Yapı-İş, İnşaat-İş ve İYİ-SEN, kötü çalışma koşulları ve artan iş cinayetlerine karşı 14 Eylül’de iş bırakan ve daha sonra yüzlercesi gözaltına alınan, onlarcası tutuklanan 3. Havalimanı işçileri için açıklama yaptı. İstanbul Beşiktaş’taki DİSK Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda basın açıklamasını Dev Yapı-İş Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir okudu.

Basın Açıklaması
3. Havalimanı’nda iş cinayetlerine, kölece çalışmaya, insanlık dışı barınma-beslenme-ulaşım koşullarına, ücretlerin ödenmemesine, sigorta primlerinin eksik yatırılmasına, aşağılanma ve horlanmaya karşı biriken öfkelerini, direnme haklarını kullanarak ifade eden arkadaşlarımızın 600’den fazlası gözaltına alındı. Günlerce gözaltında tutuldu, şiddete, baskı ve sindirme yöntemlerine maruz kaldıktan sonra önemli bir kısmı serbest bırakıldı. Mahkemeye çıkarılan ve aralarında dört İnşaat-İş yöneticisinin de bulunduğu 24 işçi arkadaşımız tutuklanarak önce Metris Cezaevi’ne oradan da Silivri’ye götürüldü.
Son derece haklı ve meşru talepler için direnme haklarını kullanan arkadaşlarımız özgürlüklerinden, çalışma haklarından mahrum bırakıldılar. Onlarla birlikte aileleri de mağdur edildi.

Biz imzacı sendikalar olarak işçi arkadaşlarımızın tutuklanmasını işçilerin haklı taleplerine ve örgütlenme hakkına yapılmış bir saldırı olarak görüyor, tutuklanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

3. Havalimanında inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor, barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz. Bu taleplerin ayrıca bir suç duyurusu olduğunu, 3. Havalimanında asıl patronların yargılanması gerektiğini belirtiyoruz.

Başta sendikalar olmak üzere emekten ve işçi sınıfı mücadelesinden yana olan aydınları, meslek ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partileri, havalimanı işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.

Ne olmuştu?
Sık sık iş cinayetleriyle ve kazalarla gündeme gelen 3. Havalimanı inşaatında arka arkaya gelen iş cinayetlerine ve çalışma koşullarının ağırlaşmasına karşı işçiler, 14 Eylül’de iş durdurma eylemi başlattı. İşçiler, TOMA’lı ve gazlı saldırıya maruz kaldı, tutuklanmalar oldu. Eylemlerde yaklaşık 600 işçi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasından 27 işçi ve sendika görevlisi tutuklandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilmesi planlanan havalimanı, uzun süredir kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle gündeme geliyordu. Cumhuriyet’e konuşan ismini vermek istemeyen bir işçi ise çalışma koşullarına ilişkin şunları söyledi; “Dün otobüs kazası oldu orada arkadaşımız yaralandı. Ondan önceki gün yine arkadaşlarımız yaralandı. Arkadaşımız çatıdan düştü o yaralandı. Metro göçüğünde arkadaşlarımız içeride kaldı. Söylenmiyor bunlar ” dedi.

Çalışma şartlarının çok kötü olduğunu vurgulayan 3. Havalimanında çalışan bir başka işçi, “Yağmurun altında bekletiyorlar. Odalarımız tahtakurusu, pire dolu. Şantiye açık cezaevi gibi” ifadelerini kullandı.

Dayanışma mesajları
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharab Burrow, Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) 3. Havalimanı işçilerinin durumuyla ilgili mektup gönderdi. Burrow, işçilerin serbest bırakılması ve suçlamaların düşürülmesi için ILO’ya müdahale çağrısında bulundu. Öte yandan, Yunanistan’daki Tüm İşçilerin Militan Cephesi (PAME) ve Yunan İnşaatçılar Federasyonu’ndan, 3. Havalimanı işçilerine dayanışma mesajı geldi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz