Sen…

0
595

Sen dediğime bakmayın, hepimize sözüm…

Sen, Osmanlı Çerkeslere kucak açtı, elinden gelen yardımı yaptı diyorsan,

Bir yandan da sürgünün gerçekleşmesinde Osmanlı Devleti’nin de rolü olduğunu, bu sürgünden büyük çıkarı bulunduğunu görmek, bilmiyorsan öğrenmek zorundasın.
Sen sağda solda “Çerkesim” diye böbürlenip geziniyorsan,

Halkına yapılanları da bilmeli ve dile getirmelisin. İçine siniyorsa “Hatasız kul olmaz” diye sıyrılıp çıkabilirsin işin içinden, ama yapılanları ve yaşananları reddedemezsin, kılıf uyduramazsın, esnetemezsin, çarpıtamazsın.

Halkın söz konusuysa eğer kişileri tabulaştıramazsın, ama iftira da atamazsın. Olanın üstünü örtemez, olmayanı var gösteremezsin.

Yine sen, halkına yapılanları, uygulanan ve halen kisve değiştirip devam eden asimilasyon politikalarını haklı olarak dilinden düşürmüyorsan, hep beraber kurulan Cumhuriyetle birlikte Türkiye halklarının ortak kazanımlarını da inkâr edemezsin.

Yanlı olamazsın! Zarardan şikâyet ediyorsan faydanın hakkını da teslim etmek mecburiyetindesin.

Sen, eğer bu ülkede yaşamaya devam edeceksen “Ben Çerkesim” derken ve sonuna kadar bunda ısrar etmen gerekirken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sorumluluklarını bilmekle ve yerine getirmekle de mükellefsin.

Ve sen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Çerkessen, en doğal haklarını alana kadar, demokratik yöntemlerle ve var gücünle mücadele etmek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ama Çerkes olarak varlığını korumak ve devam ettirmek zorundasın.

Sen, Çerkes kökenliysen, zaten bizden değilsin! Dışlama değil bu hatırlatma. “Çerkes kökenliyim” dersen, atalarım Çerkes ama ben şimdi başka bir şey oldum anlamına gelir. Bu bir kabullenme ve kendini inkârdır. Farkında değilsen fark et diye yazıyorum. Sen “Türkiye Diasporası Çerkesisin!”

Son olarak sen, zihniyetinle “Ne mutlu Türküm diyene!” diye haykırıyorsan, ‘’Ben Çerkesim‘’ deme hakkına sahip değilsin. Çünkü ne Çerkessin ne de Türk başka bir şeysin…

Eğer bu yazılanlardan bölücülük, ihanet, karmaşa, nifak, ötekileştirme gibi sonuçlar çıkarmışsan, hiçbir şey anlamamışsın demektir. Dilersen yeniden okuyabilir, sorun varsa sorabilir ya da hükmünü verip geçebilirsin.

Önceki İçerik“Vase” nasıl “mehir”e dönüştü?
Sonraki İçerikİlksel Dil, Orijinal Dil (1)
Süha Baytekin
1965 Almanya doğumlu. Baba İstanbul, anne Eskişehirli. Haydarpaşa Lisesi ve Marmara Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik mezunu. Yüksek lisansını ve doktorasını İstanbul Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik'te yaptı. Koç Holding ile başlayıp sayısız firmada yöneticilik, Hamoğlu Holding ile sonlanan, pazarlama, iletişim kordinatörlüğü... Şu anda emekli. Uzun yıllardır sosyal medya ve çeşitli mecralarda yazarlık... 5.000 fotoğraflık eski Çerkes fotoğrafları arşivi var. Kitapları: "Diasporada Çerkes Olmak", "Çerkes Sürgünnamesi", "Kutsal Ay’ın Kızları-1". Basılacak Kitapları: "Kutsal Ay'ın Kızları-2", "Kutsal Güneşin Çocukları", "Diasporik Hikayeler". Medeni durum: Bekâr.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz