Dört mevsimin coğrafyası Kafkasya

0
1216

Çoğumuz bir gün Kafkasya’ya geri dönüp yerleşme umudu taşıyoruz. Kimimiz eğitim için gittiğinde yaşama şansını yakalıyor anavatanda, kimimiz de iş ve yeni bir hayat için… Son yıllardaysa uygun zaman olduğu anda soluğu Nalçik’te, Sohum’da, Maykop’ta alıyoruz.

Akrabalarımızı, arkadaşlarımızı görme arzusunun yanı sıra doğası, tarihi, havası, suyu da bizi çekiyor bu topraklara ve o zamanlar genellikle yazları oluyor. Ancak zirveleri, termal suları, gölleriyle Kafkasya bizi kışın da bekliyor. Sizin için, bölgeyi bilenlerle birer mini rehber hazırladık.

Vize: Para biriminin ruble olduğu coğrafyaya ziyaretleriniz öncesinde Rusya

Konsolosluğu’ndan vize almanız gerekiyor. Yeşil pasaport sahiplerinin de alması zorunlu, vize başvurusunda hangi şehre/şehirlere gideceğinizi mutlaka belirtin.
Abhazya ziyaretinizde ise Rusya üzerinden geçeceğiniz için hem Rusya (çift giriş çıkışlı) hem de Abhazya (Türkiye temsilciliği Kadıköy’de) vizesi almalısınız.

***

Abhazya Cumhuriyeti

Yaz aylarında başta Rusya olmak üzere son yıllarda özellikle diasporadan hem ziyaret hem de turistik gezilerin yapıldığı Abhazya’da kış turizmi konusunda Tengiz Tarba’dan görüş aldık.
Arkeolojik keşiflerin organizasyonu, kış ve yaz dağ turizminin yaygınlaşması için projeler geliştiren ‘Gornaya Abhazya’ fonunun yöneticiliğini üstlenen fotoğrafçı, kameraman Tengiz Tarba, “Yazın yaptığımız etkinliklerde trekking, rafting, kanyon geçişleri, mağaracılık gibi aktif sporları anlatıyoruz. Kış etkinliklerinde ise Abhazya’nın gelecekte kayak, heliskiing gibi ekstrem kış sporlarındaki merkezlerden biri olabileceğini söylüyoruz. Bu sporlardan hiçbiri doğaya zarar vermiyor” diyor.
Yedi yıl boyunca Abhazya’nın dağ manzaralarının fotoğraf ve video çekimlerini yapıp dünyaya tanıtan Tarba, “Abhazya dağlarında kayak tesislerinin inşa edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorumuza şu yanıtı verdi: “Bence; hem çevre hem de ekonomik açıdan yanlış bir bakış açısı. Abhazya dağlarında bütün yılı kapsayacak turizm merkezlerinin kurulması için bir network oluşturmak daha iyi bir alternatif olabilir. Bu merkezlerde mini oteller ve kurtarma servisleri olmalı. Kışın buralarda çevrenin güzelliğinin tadı çıkarılabilir ve kayak, heliskiing gibi turistik aktiviteler yapılabilir. Yazın ise bu merkezler trekking yapmak isteyen grupları ağırlayabilir. Ayrıca rafting, kanyon geçişleri, at binme, mağaracılık gibi alanlarda konuklar yönlendirilebilir. Bu yönde bir karar almak bütün çevre standartlarını karşılayan tek bir turistik hizmetin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.”

Tengiz Tarba
Çeviri: Birgül Asena

 

NİÇİN ABHAZYA: İnsanlar neden seyahat eder? Bu soruya seyyahın vereceği yanıt önemli. Bedensel hazlar, ruhsal hazlar, bilişsel hazlar elde etmek işin değil midir!? Yani mutlu olmak için değil midir bunca çaba! Abhazya, beş duyumuz için adeta bir ziyafet sofrası. Hem de burnumuzun dibinde… Dünyanın en yeşil ve bozulmamış doğasına sahip. Güneş, deniz, kum, ormanlar, dağlar… Sayısız endemik bitki ve hayvan… İnanılmaz uzunlukta ve derinlikte mağaralar… El değmemiş akarsular ve göller… Mimari estetiği ve sağlamlığıyla yıllara meydan okuyan yapılar… Leziz yiyecek-içecekler… Yunan mitolojisindeki Prometeus’a kaynaklık eden, tanrılardan ateşi çalıp onu halka verdiği için cezalandırılan, neredeyse hâlâ yaşadığına inanılan ABRITSKİL’i var Abhazya’nın. Argonotların Yunanistan’dan kalkıp ‘Altın Post’u aramak için Argos gemisiyle geldikleri yer Abhazya. Yine Yunanlarca tüm dünyaya tanıtılmış olan ‘Medea’ efsanesinin başladığı topraklar. 20. yüzyılın sonlarında kurtuluş destanının yeniden yazıldığı ülke Abhazya!

ULAŞIM: İstanbul-Soçi arası sefer yapan THY ile haftanın beş günü yolculuk mümkün. Havaalanı Abhazya sınırına yalnızca 15 km ve uçaktan indiğinizde taksiyle 150 km uzaklıktaki Sohum’a 4-5 bin rubleye geçebilirsiniz. Önceden haber verildiğinde kişi başı 1500 rubleye dolmuşla ulaşabilirsiniz. Çok sayıda tur şirketinin paket turları var. Apsa Tur ve Arista Tur, Türkçe bilen firmalar olduğu için dil problemi yaşamazsınız. Günlük 5-6 bin rubleye taksi ya da minibüs de kiralayabilirsiniz.

YEME-İÇME: Geleneksel Abhaz yemekleri için Akefurta, Anasip adlı patskalar önerilebilir. Sohum’da Ersahu, Loft, Leon; Novi Afon’da Guada, Panorama; Gagra’da Gagrıpş önde gelen restoranlar.

ETKİNLİKLER: Ritsa’dan 20 km kadar uzaklıktaki Awadhara Yaylası kış sporları için uygun bir yer. Oçamçıra yakınlarındaki (Kındık) termal havuzu kışın da çok keyifli. Çıkış kaynağı Awadhara’da olan “Awadhara maden suyu” yerinde içilmeli.

KONAKLAMA: Gagra, Pitsunda, Novi Afon (yaz-kış) ve Sohum’da çok uygun ve iyi oteller mevcut. Sohum’da Leon, Amra, Atrium, Olimp ve Dioskurya ilk akla gelenler. Awadhara’da da konaklamak mümkün.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN: Ritsa Ulusal Parkı ve Ritsa Gölü kenarındaki Stalin daçası görmeye değer. Başkent Sohum kışın da keyifli ve sakin. Merkezindeki botanik bahçesi, müze, Abhaz Dram Tiyatrosu, Filarmonya görülmeli, izlenmeli. Novi Afon’daki mağara ve kilise mutlaka gezilmeli.

Kucba Ataman Oğuz

***

Kislovodsk (Psıhuabe)

NİÇİN KİSLOVODSK: Kafkaslar’ın merkezi yerleşim noktaları arasında muhtemelen en yükseklerinden biri olması nedeniyle müthiş bir doğaya sahip. Bölgedeki maden suları ve termal suların sağladığı sağlık ve tedavi olanakları en önemli özelliği.

ULAŞIM: Pegasus Havayolları haftada 5 kere İstanbul’dan Mineralnye Vody Havalimanı’na sefer düzenliyor. Havaalanından şehir merkezi 60 km uzaklıkta. Yandex Taxi uygulamasıyla hem kolay hem daha ucuz.

KONAKLAMA: booking.com sitesindeki reytinge güvenebilirsiniz.

YEME-İÇME: Birçok restoran var. ВЫСОТА 5642 adlı Çerkes yemekleri restoranını tavsiye ederim.

ETKİNLİKLER: Kayak için Elbruz Dağı’na gidilebilir, ama biraz uzak. Bölgede pek çok termal tesis var, dinlenmek ve sağlık için tercih edebilirsiniz. Şehir, 9650 hektar büyüklüğündeki kocaman parkıyla meşhur. Parkta yaya yolları, özellikle sindirim sistemi, kalp-damar ve solunum yolu hastalarıyla metabolik bozuklukları olan kişilerin tedavisi için oluşturulmuş. Bölgedeki sanatoryum Sovyetler Birliği döneminde ülkedeki en önemli sağlık merkezlerinden biriymiş. Bölgenin su, toprak ve iklim özelliklerinden yararlanılarak yeni tedavi yöntemleri uygulanmış.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN: Yazarlar Mihail Lermontov ve Lev Tolstoy’un ikamet ettiği evleri görebilirsiniz. Besteci Sergey Rahmaninof’un 1916 yılında çalışmalarını sürdürdüğü ev ile şair Mayakovski’nin 1927’de kaldığı otel de Kislovodsk’ta.

Aslan Shakua

***

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti

 


Elbruz Kayak Merkezi

NİÇİN ELBRUZ: Kafkasyalıların ‘Oşhamafe’ adını verdikleri Elbruz, Avrupa’nın en yüksek noktası.

ULAŞIM: Pegasus Havayolları’nın çarşamba ve pazar hariç her gün İstanbul – Mineralnye Vody seferi var. Kayak merkezine ulaşım taksiyle veya seçilen otelin servisiyle olabilir (servisi olan oteller var).

KONAKLAMA ve YEME-İÇME: Azau’da da Çeget’te de birçok otel, restoran ve kafe mevcut. Zamanınız olur da Nalçik’e giderseniz Leyla Kafe ve Tameris Kafe’de şıps baste, gedlibje, loğur, psıhalive, gubatenin en güzel örneklerini tadabilirsiniz.

KAYAK TESİSİ: Elbruz Kayak Merkezi iki bölgeye ayrılmaktadır: Çeget ve Azau.
Azau bölgesi ana kayak merkezinin bulunduğu yerdir. Elbruz Dağı’nın eteğidir ve bu noktadan doğrudan Elbruz’a çıkılır. Günlüğü 1000 rubleden kayak veya snowboard kiralanabilir.
Azau’dan hareket eden teleferikler 8 kişilik olup aktarmalı olarak 3 noktaya ulaşılır: Azau (2350 m), Krugozor (3000 m), Mir (3500 m) ve Garabaşı (3780 m). Teleferik bilet ücretleri zaman aralıklarına göre değişmekte (900-1700 ruble/günlük). Son istasyondan sonra kar motoruyla rehber eşliğinde 4200 metreye kadar ulaşmak mümkün. Kayak pistinin uzunluğu 7 km civarında. Sadece kayak veya snowboard yapanlar için değil, dağı görme-gezme amacıyla gidenler için de bu güzergâhlarda dinlenme noktaları var.
Çeget ise Elbruz’un karşısındaki dağdır. Buradan hareket eden teleferikler açık ve iki kişilik. İlk çıkış istasyonundan sonra teleferik tek kişilik olmakta ve toplamda 3000 metreye kadar ulaşılmakta. Teleferik bilet ücretleri döneme göre farklılık gösterir (500-700 ruble/günlük). Kayak pistinin uzunluğu 2 km, ancak çok dik olduğundan tecrübesiz kayakçılara tavsiye edilmemekte.

ETKİNLİKLER: Çeget bölgesinde buz pateni, at gezileri ve atv motor turları mevcut.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN: Eğer vaktiniz olur da Nalçik’e gidebilirseniz pazarını, Arbat’ı andıran Kabardinski Caddesi’ni mutlaka gezin. Mansur Balcı’nın anısına: “Şowgencuk Ali Tiyatrosu’nda anadilinde bir de oyun izleyebilirsin.”

Kanşav Altınışık

***

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti

Arkhız

NİÇİN ARKHIZ: Bakir bir doğaya sahip, bunun yanı sıra çevreye en az zararla tesisleşmekte olan bir turizm alanı. Eşsiz güzellikte ormanlarıyla sağlık turizmi için de elverişli.

ULAŞIM: Pegasus Havayolları’yla 2.5 saatlik uçuştan sonra Mineralnye Vody Havaalanı’ndan kiralanan araç ya da bazı otellerin sunduğu transfer hizmetiyle, 3 saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşılabilir. Soçi’ye 500, kışın da yamaç paraşütü yapılabilen ünlü kış sporları merkezi Dombay’a 155 km uzaklıkta.

KONAKLAMA: Hotel Romantik-1 ve 2, Energetik, Turbaza Alania, Turbaza MCHS SPAsatel gibi çok sayıda konaklama seçeneği var. Başkent Çerkessk’e zaman ayrılabilecekse Grand Kavkaz, Evropa ve Intourist otelleri de önerilebilir.

YEMEİÇME: Adige, Abaza ve Karaçay, Nogay, Rus etnik mutfakları ve dünya mutfağından yemekler sunan restoranlar mevcut. Şaşlık ve şaraptan damıtılmış çaçayı mutlaka deneyin.
ETKİNLİKLER: Otellerin çoğunda SPA var. Kış sporlarının yanı sıra trekking, at sırtında geziler ve rafting yapmak mümkün. Neredeyse her kayanın dibinden fışkıran maden suları da sağlık için eşsiz.

KAYAK TESİSİ: 2504 metre rakımdaki tesiste ideal kayak dönemi ocak-mart arası. Teleferiklerin kapasitesi 9100 kişi/saat. SkiPass ücreti +14 yaş için günlük 1800 ruble, -14 yaş için % 50 indirimli. 140-4300 metre arasında değişik uzunluklarda ve farklı ustalık derecelerine uygun toplam 10 pist mevcut.

GÖRMEDEN : Hepsini bir geziye sığdırmak imkânsız olsa da Çerkessk şehrinin merkezindeki evler ve Stella Anıtı, şehir merkezine 18 km uzaklıktaki Batalpaşinskiye Gölü, Çerkessk Kurtuluş Anıtı ve Sönmeyen Ateş, Şaoninskiy Manastırı, Kafkas Koruyucuları Müze Anıtı, Krasnogorsk Gözetleme Kulesi, Aşağı Arkhız Arkeolojik ve Mimari Kompleksi, Sentinskiy Manastırı, Adiyuh Kulesi, Kutsal Başkalaşım Manastırı ve Yerel Tarih Müzesi, Yedi Renkli Göl görülmeye değer yerler arasında.

Vedat Meker

***

Adigey Cumhuriyeti

Maykop / Laga-Naki

NİÇİN LAGANAKİ: Maykop’ta yaz mevsiminin kış aylarına doğru yolculuğu başladığında, tabiat da renkler arası bir yolculuğa başlar. Özellikle Laga-Naki Platosu, tertemiz havası, eşşiz manzaraları ve oraya ulaşıncaya kadarki güzergâhta uğrayabileceğiniz mekânlarıyla çok özel bir yer.

ULAŞIM: Pegasus Havayolları’nın İstanbul (SAW)–Krasnodar (Pashkovsky) tarifeli uçuşları haftanın her günü mevcut. THY’nin ise pazartesi–salı-çarşamba-cuma–cumartesi olmak üzere haftanın 5 günü, İstanbul (IST)–Krasnodar (Pashkovsky) tarifeli uçuşu bulunmakta. Havalimanından Maykop’a, otobüslerle ya da tur araçlarıyla 1-1.5 saatte ulaşabilirsiniz. Aracınızla da İstanbul’dan çıkıp, Sarp–Batum-Viladikavkaz–Nalçik-Piyatigorsk–Novinomisk–Labinsk şehirlerinden geçtiğinizde yaklaşık 2200 km sonra Maykop’tasınız.

KONAKLAMA: Maykop’ta konaklamak isterseniz Tij İlkay Misafirhanesi, misyonuyla ilk sırada gelir. Otel seçeneklerine ise Airbnb, Booking, Trip Advisor ile online ulaşabilirsiniz.

KAYAK TESİSLERİ: Bölgede üç ayrı kayak merkezi mevcut.

ALPİNA PARK: Maykop / Laga-Naki güzergâhında çok küçük bir alanda kurulan, mini kulübeleri olan tesisin yaklaşık 1 km’lik kayak pisti var. Dağlara telesiyejle çıkıp inebilir, tesisin geleneksel Rus hamamını kullanabilirsiniz.

SEDMOE NEBO: Yaklaşık 2000 m rakımdaki, Yedinci Cennet anlamına gelen 30 odalı bu tesiste, standartları değişen çift kişilik ya da kalabalık aile odalarını tutabilirsiniz. Kar sürüşleri için büyük tekerlekli ciplerle gezinti yapabilir, yaklaşık 1800 m’lik pistini ister kayakla, ister telesiyejle çıkıp inebilirsiniz.

AZISH TAU: İki binalı bu yer, farklı standartlardaki 70 odası, saunası ve yüzme havuzu, 1500 m uzunluğundaki kayak pisti ve telesiyejiyle bölgenin en büyük kompleksi.

YEMEİÇME: Maykop / Laga-Naki güzergâhındaki Kafe Daur’da Adige mutfağının en güzel örneklerini, ızgara et çeşitlerini, değişik otlarla tatlandırılmış fırında patatesini ve kızartılmış yerel peynirleri tadabilirsiniz. Sedmoe Nebo’da Adige ve Rus mutfağına ait yemekleri deneyebilirsiniz. Azısh Tau, Kuban mutfağı ağırlıklı lezzetlerin yanında, dünya mutfağı lezzetlerini bulabileceğiniz büyük bir restorana sahip. Ünlü ressam Duğ Aytek’in resimleriyle süslü Restoran Panorama Laga-Naki’de kahve molası verebilirsiniz.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN: Hajok Köyü’ndeki kanyon ve İlk İnsan Müzesi, Aziz Michael Manastırı, Rufagbo Şelaleleri’ni mutlaka görün. Turkomplex Gornaya Nastroniye Sibir’deki seyir terasında fotoğraf çektirin.
690 m uzunluğuyla Avrupa’nın en büyük beş mağarasından biri olan Büyük Azish Mağarası’nı gezin.

Özlem Aydemir

***

Soçi-Krasnaya Polyana (Kbaada)

NİÇİN KRASNAYA POLYANA: Eski ismi Kbaada olan bölgeye, “Kızıl Çayır” anlamını taşıyan yeni adı, Kafkas-Rus savaşları sonunda Kafkas halklarının yenilgiye uğradığı, son kitlesel direniş noktasında Ruslar tarafından onbinlerce insanın katledilmesiyle oluşan dehşet dolu görüntü nedeniyle verilmiştir. 2014’te bölgede düzenlenen Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Kış Oyunları da bu nedenle diasporada protesto edilmiştir. Dolayısıyla hem kayıplarımızı anmak hem de bir zamanlar Kafkasya’nın kadim halklarından Ubıhların ve Abhazların yaşadığı yerleri ziyaret etmek için bölgeyi görmelisiniz. Esto-sadok Köyü’nden 8 km kuzeye gittiğinizde Açıpse (Ahçıpsı, eskiden Abhazların yaşadığı bölge) tabelasıyla karşılaşırsınız. Kbaada, zengin bir tarihe ve eşsiz doğal ortama sahip köylerin oluşturduğu, Mzımta Nehri boyunca uzanan turistik bir bölge. Kafkas dağları, zirveleri 3000 metreyi aşan doruklarıyla olağanüstü bir doğa manzarasına sahip.

ULAŞIM: THY’nin Soçi’ye kışın haftanın 4 günü seferi var. Krasnodar ya da Moskova aktarmalı da uçabilirsiniz. Soçi’nin Adler Havaalanı’na 45 km uzaklıkta olup uçak yolculuğundan sonra tren, otobüs ya da taksiyle Krasnaya Polyana’ya ulaşmak mümkün.

KONAKLAMA: Radisson, Marriot gibi 5 yıldızlı oteller olduğu gibi yerel işletmeler de var. Kışın gecelik konaklama bedeli 3600-9700 ruble. Konumu ve manzarası sebebiyle Gorky Gorod Otel beğenilmekte.

YEMEİÇME: Fast-food’ların yanı sıra yerel restoran, kafe ve pub’lar da mevcut. Rus ve Kafkasya mutfağını deneyimleyebilir, İtalyan ve Fransız mutfağından da seçim yapabilirsiniz. Yerel bira ve şaraplar beğenilen içeceklerden.

ETKİNLİKLER: Kış sporlarının yanı sıra husky merkezini ziyaret edebilir, köpeklerin çektiği kızaklara binebilirsiniz.

KAYAK TESİSİ: Gorky Gorod, Krasnaya Polyana’da en çok tercih edilen bölge. Tesiste toplam uzunluğu yaklaşık 30 km çeşitli zorluk seviyelerinde kayak pistleri mevcut. Işıklandırılmış yamaçlarda günbatımında ve gece yıldızların altında kayak yapmak mümkün. 4 gondol tipi ve 7 telesiyej olmak üzere saatte 2400 kişi kapasiteli 11 teleferik var. Kayakseverler için 540-2375 m yükseklikteki iki ayrı bölümde günlük sınırsız teleferik kullanımı yetişkinler 2800, çocuklar 1800, öğrenciler için 2300 ruble.
Kayak yapmayı yeni öğrenecekseniz farklı programlara sahip okullardan birini seçebilirsiniz. Kayak kıyafetlerinizi, kayaklar ve snowboard’ların her yıl güncellendiği ofislerden kiralayabilirsiniz.

Haluk Deniz (Arısta Tour)

***

Kuzey Osetya Cumhuriyeti

Alagir

NİÇİN ALAGİR: Dünyanın en güzel dağlarının sıralandığı Kafkas coğrafyasında, bu güzellikten Kuzey Osetya / Alania Cumhuriyeti de payını almakta. Ziyaretçileri, ortaçağdan izler taşıyan köyler, bozulmamış ekolojik yollarda seyahat, Kafkas mutfağının eşsiz lezzetleri, gürül gürül akan şelaleler, kaplıcalar ve büyük bir misafirperverlik bekliyor.

ULAŞIM: Aeroflot ya da THY ile başkent Vladikafkas’ın Beslan Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden günde iki sefer kalkan 2 numaralı otobüslerle dağlara gitmek mümkün.

KONAKLAMA: Vladikafkas’ta her bütçeye hitap edecek oteller mevcut. Başlıcaları: Aleksandrovsky, Vladikafkas Oteli, Imperial Otel, Planet Lüks Otel, Kadgaron Otel.

YEME-İÇME: Pek çok yerel restoranda, fıccın, velibah, çiri yiyebilir, begenı, kumal içebilirsiniz.

KAYAK TESİSİ: Osetya’nın Alagir bölgesindeki Tsey kayak merkezi, Kuzey Skazdon ve Tseidon nehirlerinin yakınında yer almakta. Tesiste farklı profesyonellik seviyelerinde kayakçıların ve snowboard’cuların beklentilerini karşılayacak olanaklar mevcut. İki teleferik, konukları Tsey’in üst kısımlarına taşıyor. Telesiyej ile de en büyük Kafkas buzullarından Skazsky’nin 2900 metre yükseklikteki çarpıcı manzarasına ulaşmak mümkün. Teleferikten sonra 800 metre yürümeyi göze alırsanız, karşılaşacağınız buzullar size eşsiz bir manzara sunuyor.
Digorsky Geçidi sanatoryum bölgesinde, 1800 metre yükseklikteki ‘Gökyüzünün Eşiği’ tesisleri de daha tecrübesiz kayak meraklılarına hizmet etmekte. Buradaki iki kayak pistinden, yeni başlayan kayak ve snowboard meraklıları yararlanabilir. Tesiste kayak ekipmanları kiralamak mümkün. Sauna ve yüzme havuzu da mevcut.

ETKİNLİKLER: Tsey’e gittiğinizde, inanılmaz güzel manzaraları ve temiz havasından, insanlık tarihinin ilk çağlarından bugünlere ulaşmış bu coğrafyadan çok etkileneceksiniz. Dağcılık kulüpleri ve arama-kurtarma ekipleri arasındaki yarışmalar buradaki 13 parkurda yapılmakta; rock festivalleri ve müzik yarışmaları düzenlenmekte.
‘Gökyüzünün Eşiği’ tesisleri çevresinde doğa yürüyüşleri, balık avcılığı katılabileceğiniz diğer etkinlikler.
Sadece dağ turizmi değil, bölgenin termal suyu da oldukça ünlü. Alagir’deki Verkhniy Biragzang Köyü’nde, jeologların petrol kuyusu açma çalışmaları sırasında keşfettikleri kaplıcaların kuyu derinliği tam 2300 metre. Buradaki tesislerde konaklayabilir ve örneğine az rastlanır termal suyun sağladığı sağlık imkânlarından faydalanabilirsiniz.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN: Tsey’e giderken Osetya’nın en bilinen yapılarından Rek Tapınağı’nı mutlaka görün. Bu arada geçeceğiniz Digory, Kuzey Osetya’nın bozulmamış ve güzel geçitlerinden biri. Bölgede, Taş Devri’nden ortaçağa kadar insanlık tarihinin izlerine rastlamanız mümkün. Ayrıca çok iyi korunmuş surlar, her sülalenin kendi adına diktiği kuleler ilginizi çekecek. Civardaki en ilginç yerleşim ise Zadalaeski Nana Köyü. Zadalaski Nana, Osetler için kutsal bir kişi, bir azize. Sebebiyse Osetlerin, Tatar-Moğol istilasında uğradıkları kıyım döneminde, sahipsiz kalmış küçük çocukları toplayıp dağlara götürerek bu kıyımından kurtarması. Gezide 15-16. yüzyıllara ait birçok yapı göreceksiniz. Tana Buzulu ve Haldoridon Şelaleleri de görülmeye değer.

Sadrettin Kuşoğlu

***

Çeçenya Cumhuriyeti

Kezenoyam Gölü ve Veduçi

NEREDE, NELER YAPABİLİRSİNİZ: Çeçenya dağ turizmi iki güzergâhta devam etmekte. Birincisi, Güneydoğu Çeçenya dağlık bölgesinde, Vedeno kasabasındaki, Abrek Zelimhan’ın “Haraçoy” köyünden geçerek ulaşılan meşhur dağ gölü Kezenoyam.

KEZENOYAM: Deniz seviyesinden 1870 metre yükseklikteki gölün çevresi önemli tarihsel buluntulara ev sahipliği yapıyor. Çevrede bisiklet, motosiklet turları yapmak, gölde tekneyle gezip balık tutmak mümkün. Bölgede üç yıldızlı otellerin yanı sıra dağ evleri ve bungalovlar var. 1 km daha yukarı çıktığınızda ise 750 yıllık bir yerleşim olan tarihi Khoy Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.

VEDUÇİ: Argun Vadisi’nden çok çetin yollardan geçilerek ulaşılan, kale ve kulelerin bulunduğu yerleşim yeri. Grozni Havaalanı’na arabayla sadece 1.5-2 saatlik mesafede. Burada dağ turizminin yapıldığı kış sporları merkezini gezebilir, İtum-kali Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Edelweiss Hotel Veduchi konaklamak için önerilen otellerin başında geliyor. Tarihi yerleri gezmek için rehberli ATV veya cip turu alabilir, at ve dağ bisikleti gezileri yapabilirsiniz.

VEDUÇİ KAYAK TESİSİ: Dört kişiyi taşıyan telesiyej saatte 1200 kişiye hizmet verebiliyor.. 16.5 km uzunluğunda 17 pist mevcut. Kayak okulu, restoran ve kafeteryalar ile günlük 4800 kişinin konaklayabileceği bir tesis.

ULAŞIM: Pegasus Havayolları ile direkt ya da Aeroflot ile Moskova aktarmalı Grozni Havaalanı’na ulaşabilirsiniz.
Grozni Yujniy Otogarı’ndan otobüsler en az 10 kişi olmak üzere bu bölgelere sefer yapıyor. Gidiş fiyatı 4 dolar.

YEMEİÇME: Her iki bölgede de yerel yemeklerin denenebileceği restoranlar var.

Refik Özdemir

Önceki İçerikKarda Karagöl Yaylası yürüyüşü
Sonraki İçerikHDK: “Biz halkız, tarih bizde saklıdır ”
Gül Yılmaz
1965 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü’ndeki lisans eğitimini 1986’da tamamladı. İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü Oksoloji Bölümü’nde yüksek lisansını yaparken Milliyet gazetesinde düzeltmenliğe başladı. İÜ Sosyal Antropoloji Bölümü’nde 1990 – 1992 yıllarında üstlendiği okutmanlık görevinden sonra iki yıl Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çalıştı. Cumhuriyet gazetesiyle döndüğü düzeltmenliği, emekliliğinin ardından Radikal, Karşı Gazete’de ve serbest düzeltmen olarak çeşitli yayınevlerinde sürdürdü. “Çocuk İsimleri Sözlüğü” adlı kitabı yayına hazırladı (Epsilon Yayınevi). Bazı yurtdışı gezilerine ilişkin izlenimlerini yazdı (Cumhuriyet, Jıneps, Hürriyet Seyahat). Dönem dönem Ruhi Su Dostlar Korosu koristi ve Kafkas halk dansları oyuncusu oldu. 2018-2019’da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin “Türkiye’de Kültürel Çoğulluğun Bağımsız Araştırmacıları ve Sivil Toplum Kuruluşları İçin Ağ Oluşturma ve Eğitimi”ne katıldı. Halen Hürriyet Gazetesi/Ekler’de yarı zamanlı düzeltmenlik yapıyor ve Aralık 2018’den bu yana Jıneps gazetesi yayın kurulu üyesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz