Kitap: Çerkesler! Onlar da Kim?

0
698

Ali Çurey

Bu yazı, klasik bir önsöz veya tanıtım amaçlı değildir. Peki nedir? Yanıt; okumak, öğrenmek, anlamak, yargılamak, sorgulamak ve sonunda bir karar vermek isteyenlere sunumumdur. Şahsen, benim ilgi ve de kısmen bilgi ilanım; Hatti-Hititlerin (Ht) kadim Çerkes tarihi için en belirgin, en belgeli, bir zaman ve mekan dilimi olduğunu kanıtlamaktır. Ancak Çerkeslerin tarihin en acımasız ve en çıkarcılığın pençesinde “VAR” olabilme mücadelesinde çırpınıyor olması, asıl kulvarımın rotasını değiştirmek zorunda bıraktı. Bu husus kitapçığımın içeriğini de belirledi.
Çerkesler, neden benim için bu kadar önemlidir? Zaman zaman kendime soruyorum: “Ben ırkçı mıyım?” ve hatta “AYRIMCI MIYIM” üstünlük mü taslıyorum?” diye! İNSAN, her yerde İNSANDIR. Kendine özgü dili, kültürü, inancı ve tarihsel geçmişi ile var olan bir canlı. Kimin kimden farkı ne? Her insan ölüsüne üzülür: Doğumuna sevinir. Acıkır. Uyur. Yaşar ve sonunda ölür.
O halde ben Çerkesler için ne istiyorum ve niçin istiyorum ve hatta kim için istiyorum? Sorular, sorular uzar gider. Kısa ve yalın, tüm sorulara yanıtım; doğada hiçbir canlının ve elbette ki Çerkes insanının da “YOK” olmasını islemiyorum. Yani TARİHİ değerleriyle yaşamasını ve yaşatılmasını istiyorum. Kimden istiyorsunuz? Derseniz, yanıtım; önce Çerkes insanlarından sonrada bizi “YOK” etmek ve “YOK” sayan herkesten!
Şimdi kendi seçtiğim bu soruların yanıtını yine kendim vereyim.
1- Çerkes insanı olarak doğmak için, Tanrıya veya herhangi bir nesneye dilekçe vermedim.
2- Anne ve babamı ben seçmedim.
3- Yaşadığım ve dünyaya geldiğim coğrafyayı da ben seçmedim.
4- Doğmadan önce, Doğmak isteyip istemediğimi de soran olmadı.
5- Yaşarken ne zaman, nerede ve nasıl öleceğimi de bilmiyorum,
6- Ölmek islemediğim halde ölüyorum.
7- Öldükten sonrada ne olacağımı bilmiyorum.
8- İnancımı da özgürce seçmedim. Anne, baba ve toplum dikte etti.
9- Meslek veya herhangi bir iş kolunu da, ben değil mevcut koşullar belirledi.
10- Cinsel kimliğimi de ben seçmedim. Kısaca kendi irademle, kendi hayatıma ait hemen hemen her şey gayri iradidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz