Абазаа Рбжьы – Abazaların Sesi – Ağustos 2019

0
1914

“Abaza Oyunları”nda yarıştılar

Karaçay-Balkar Cumhuriyeti’nde her yıl düzenlenen kültür ve spor festivali “Abaza Oyunları”, bu yıl da geçmişte olduğu gibi Abhaz-Abaza Ulusunu Geliştirme Vakfı “Alaşara” ve Dünya Abaza Kongresi (DAK) tarafından ortaklaşa organize edildi. Altıncı kez gerçekleştirilen etkinlikte Abhazya, Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti, Stavropol bölgelerinden ve Moskova Abhaz diasporasından gelen takımlar bir araya geldi.


“Abaza Oyunları”nda bilek güreşi, tırmanma, koşulu uzun atlama, ağırlık kaldırma, ağırlık atma, 100 metre koşusu, hedefe nişan, futbol ve voleybol gibi birçok dalda yarışmalar yapıldı. (abaza.org)

***

Abhazya Cumhurbaşkanlığı’na on aday 

Abhazya’da 25 Ağustos 2019’da yapılacak olan seçimde, Abhazya Cumhurbaşkanlığı seçim tarihinde ilk kez 10 aday yarışacak.

***

Abhazya’daki havalimanı uluslararası uçuşlara açılacak

Abhazya yönetimi, Sohum Havalimanı’nı uluslararası uçuşlar yapabilecek şekilde restore etmeyi planlıyor.
Abhazya Devlet Mülkiyet Yönetimi ve Özelleştirme Komitesi Vahtang Pipiya’nın açıkladığı Bakanlar Kabinesi kararında, “Vladislav Grigoryeviç Ardzınba Uluslararası Havalimanı’nı uluslararası uçuşlara açmak”tan bahsedildi. Bakanlar Kabinesi toplantısı sırasında, Sohum havalimanına uluslararası kod da verildi.
Sohum merkezine 18 km mesafede yer alan havalimanı, 1960’lı yıllarda inşa edilmişti, kapatıldığı 1993 yılına kadar yaz aylarında günde 5 bin yolcu kabul ediyordu.

***

Bir yıllık yağmur bir gecede yağdı

Düzce’de 17-18 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen etkili sağanak sonucunda meydana gelen sel ve heyelan nedeniyle Akçakoca, Gölyaka ve Cumayeri ilçelerinde toplam 300 bina az hasar görürken, 75 bina ağır hasar gördü. 100 binanın ise yıkıldığı belirtildi. Selden 1687 çiftçi zarar gördü. Kaybolan 7 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. 3 ilçe ve 24 köyü etkileyen sel ve heyelanın ardından Düzce, “Afet Bölgesi” ilan edildi.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Düzce’de can ve mal kaybına neden olan sel ve heyelan felaketinde ihmal iddialarını adliyeye taşıdı. Tanal, “Genel Güvenliğin Tehlikeye Sokulması”, “Sel Ve Taşkına Sebep Olma”, “Görevi İhmal ve Kötüye Kullanma”, “Taksirle Ölüme Sebebiyet Verme” iddiasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi ve Akçakoca Belediyesi yetkilileri hakkında Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Tanal’ın suç duyurusu dilekçesinde, can ve mal kayıplarında çok ciddi ihmallerin bulunduğuna dikkat çekildi. Dilekçede, bölgeye yapılan 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Parkı’nın yapımı sırasında dere yataklarının daraltıldığı, bu yapılırken 4373 sayılı Taşkın Sulara Ve Su Baskınlarına Karşı Korunma Kanunu ve 03.05.2019 Tarih ve 30763 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine aykırı hareket edildiği aktarıldı. Dilekçede ayrıca, bölgede kanunla belirlenen önlemlerin alınmadığı, istinat duvarlarının örülmediği, dere yatağının taşma ihtimalinin hesaplanmadığı vurgulandı.
Yaşanan afet sonrasında Abhaz Dernekleri Federasyonu ve Kafkas Dernekleri Federasyonu’ndan heyetler de Düzce’ye giderek inceleme ve görüşmeler yaptı.

***

Abhazya Bayrak Günü

23 Temmuz Abhazya Devlet Bayrağı Günü, başkent Sohum’da ve Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin başkenti Çerkesk’te yapılan şenliklerle kutlandı.

***

Bir şampiyon yetişiyor

Samsun Abhaz Derneği Kurucu Başkanı Ajiyba Çetin Köseoğlu’nun kızı Jiyipha Dilara Köseoğlu, Erzurum’da yapılan 2019 Kick Boks Türkiye müsabakalarında derece yaptı ve Nisan 2020’de Avrupa Kick Boks Şampiyonası’nda mücadele edecek olan Türkiye Milli Takımı’na katılmaya hak kazandı.
Köseoğlu’nun ayrıca Samsun birinciliği, Karadeniz bölge ikinciliği ve Avrupa ikinciliği gibi başarıları var.

***

Agırba Altay Bayındır Fenerbahçe’de


Ankaragücü’nde başarılı performansı ile dikkat çeken futbolcu Agırba Altay Bayındır, Fenerbahçe ile 4 yıllık sözleşmeye imza attı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz