Аланты Хъæлæс – Osetlerin Sesi – Ekim 2019

0
1031

3. Oset Kültür Günü

3. Oset Kültür Günü, Alan Kültür ve Yardım Vakfı’nın Kuzey Osetya resmi kuruluşlarının işbirliği ve Bavarya Biracılık ile Fıccın Restaurant’ın sponsorluğunda 24 Ağustos günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşti. Geçen ay İtalya’daki 65. Uluslararası Koreografik Halk Dansları Festivali’nde birincilik ödülünü kazanan RF Halk Sanatçısı Maharbeg Pliev yönetimindeki İRIŞTON SOGU Dans Ekibi ile Vakfımızın gençlik dans ekibi Bars’ın yanı sıra gecede ses sanatçılarımız Hutugatı Marina ve Dauratı Edward ile Oleg Khodov yönetimindeki Devlet Filarmoni Orkestrası ve Sanat Koleji Garmon Triosu solistleri Marina Khutugova, Eduard Daurov ve Valery Tsariev ile Garmonist Soslan Kotslov sahne aldılar. Fuayede ise Türkiyeli Oset ressam ve fotoğrafçılarımız ile kuyum, kakma ustalarımızın yer aldığı bir sergi ile eski aile fotoğraflardan derleme bir sergi düzenlendi ve yemek kültürümüzün tanıtımı yapılıp tadımlarımız misafirle sunuldu.


Gecede, Tamerlan Kambolov’un “Osetler, Tarihin Dönüm Noktaları” kitabının sunumu da yapıldı. G.V. Çoçiev’in Türkçeye çevirdiği gençlere yönelik bu temel kitabın 1000 nüshası, KO-A Milletler Bakanlığı tarafından Oset diasporamıza bağışlandı. Dünya Osetlerinin hişteri kabul edilen Ştır Nıhaş Başkanı Kuçiti Ruslan; Güney Osetya Cumhuriyeti / Alanya Devleti Dışilişkiler Bakanı Dmitry Medoyev; KO-A Milletler Bakanı Tsutsutı Aslan; RF İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov ile Kafkas Diasporasının temsilcileri ve GO-A Türkiye Temsilcisi Kanukuatı Remzi Yıldırım misafirler arasındaydı.
3. Oset Kültür Günleri kapsamında ayrıca, Uluslararası Oset Birası BEGENI Yarışması Türkiye Seçmesi yapıldı. Yarışmada katılımcılar sadece geleneksel tariflerle bira yapmıyor aynı zamanda geleneksel yemeklerimizi de yaparak tanıtıyorlar. Bu yıl, Türkiye Oset diasporamızdan 5 yarışmacının yer aldığı yarışmada önceden Osetya’dan İstanbul’a gönderilen malzemelerden hazırlanan geleneksel ulusal içkimiz olan BEGENI’ler yarıştı. Yarışma Jürisi başkanı Bavarya Biracılıktan Zarina Ortabaeva, “Yarışma sırasında, diasporanın temsilcileri bize yaklaştı ve Oset birası için ayrıntılı bir tarif içeren bir video hazırlamamızı istediler çünkü Türkiye’deki hemen hemen her Oset evinde yemek kültürümüz devam etse de maalesef bira yapma becerisi kaybolmuş durumda” dedi. Bu yıl eylül ayı boyunca Osetya’da bölgesel finaller de yapılacak ve tüm bölgelerin ve diasporaların birincileri 4 Ekim tarihindeki finalde son bir kez yarışacaklar. Altı yıldır uluslararası nitelik kazanan yarışmanın 9. finalinde Türkiye Diasporasını temsil etme hakkı kazanan Türkiye seçmesi birincisi Khudakatı Nihal’i tebrik ediyoruz.

***

Oset Börek Festivali’nde Elbegatı Leyla da vardı

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Osetya-Alanya Özerk Cumhuriyeti’nin 95. yıldönümünü ve kentin 235. yıldönümünü onurlandırmak amacıyla Vladikafkas’da düzenlenen Oset Börek Festivali’ne Türkiye Osetlerinin ve Kafkas camiasının yakından tanıdığı Beyoğlu’ndaki Kafkas yemekleri lokantası FICCIN’ın sahibi Elbegatı Leyla Kılıç da katıldı. Yağışlı havaya rağmen altı binden fazla kişinin ziyaret ettiği, Terek Nehri’nin kıyılarındaki festivalde peynirli, patatesli, kırmızı pancar yapraklı, etli (fıccın), balkabaklı ve diğer çeşitli börekler pişirildi. Daha sonra jüri tarafından yalnızca lezzet açısından değil, görünüm açısından da değerlendirildiler.
Alla Plieva, Nonna Dzgoeva ve Silva Salagaeva’nın böreklerinin en iyiler olarak seçildikleri festivalden yapılan canlı yayına katılan Elbegtı Leyla “Bugün, atalarımın memleketi olan sevgili cumhuriyetimde harika bir bayram. Festivale katılmak büyük bir onur ve sevinç kaynağı benim için. Vize sorunu nedeniyle ancak gece yarısı gelmiş olsam da bugün burada her Oset için çok kutsal bir anlamı olan Oset böreklerini pişiriyorum ve çok mutluyum” diye ifade etti duygularını. Oset Böreği Festivali iki gün süren Şehir Festivali’ndeki on festivalden sadece biri ve bu sürede Oset peyniri, Oset birası Begenı, sanat, koro, müzik, dans, tiyatro, gençlik festivalleri de gerçekleşti.

***

Cusoytı Murat’a madalya verildi

Cusoytı Murat, “Osetya-Alanya’nın Zaferi İçin Çalışanlar” madalyasına layık görüldü. Kuzey Osetya-Alanya (KO-A)Cumhuriyeti’nin senaryo yazarı ve film yönetmenine madalyasını 60. Yaş gününde KO-A Devlet Başkanı Vyaçeslav Bitarov takdim etti.
Bitarov, Murat Dzhusoev’in haklı olarak Kuzey Osetya’nın kültürel ihtişamını oluşturanlardan biri olduğunu vurgulayarak “Onlarca yıllık verimli çalışmalarınızla, Oset sinemasının tarihine çok sayıda parlak sayfa eklediniz. “Maden”, “Doğuya Kurye”, “Yeşil Kimonolu Adam ”, “Dağlı / Hohag”, “Farn”, “Khoşta“ ve daha birçok harika sanat ve belgesel eserin yanı sıra, genç neslimiz için de büyük bir eğitim değerine sahipsiniz. Verimli yaratıcı faaliyetleriniz, profesyonel mükemmelliğiniz, vatanseverliğiniz ve Oset ulusal sinemasının gelişimindeki önemli katkılarınız için teşekkür ederim. Aktif olarak çalışma, film çekme ve yaratma arzusu sizi yıllarca hiç terk etmesin” dedi. Cusoytı Murat ise Başkan’ın milli değerlerimize ve geleneklerimize verdiği önemi takdir ettiğini ve filmlerinde gündeme getirdiği ahlak ve etik sorunlarının nihayet takdir görmüş olmasına sevindiğini söyledi ve halihazırda “Sarmatyalı Rahip” ve “Insan ve Savaş” filmlerini çekmekte olduğunu belirtti.
Güney Osetya’nın elektriği olmayan yedi haneli bir dağ köyü olan Nagutni’de doğan Murat’ın çocukken seyrettiği ilk film köylerine gelen bir agit-prop filmiydi: Komünist. Film Rusça olduğundan sözlerinden bir şey anlamamıştı ama büyülenmişti bu sanattan ve filmler çekmeye karar vermişti. Katı bir Oset terbiyesi ile yetişen Murat, “Tüm yeteneklerimi, tüm enerjimi işe koyuyorum. Filmlerim sayesinde insanların daha iyi hale geleceğini, ruhsal gelişimlerinin olacağını, ahlaki ilkelerin güçlendirileceğini hayal ettim. Sinemamla sadece eğlendirmek değil, insanları eğitmek, onların iyi, kibar, asil bir insan olmasına katkıda bulunmak istiyorum. Mesela, Dağlı’da Osetlerin biraz idealize edilmiş görüntüsünü vermek istedim ki insanlarımız bunları örnek alsın” diyor. Üç yıl önce Ankara ve İstanbul’da sanatçımızın Maden Filmini Türkçe altyazı ile soydaşlarımıza seyrettirmiş ve ilk kez anadilinde bir film izleyen insanlarımızın inanılmaz beğenilerine şahit olmuştuk. Cusoytı Murat’ı madalyası dolayısı ile tebrik ediyor, başarılarının ve üretiminin devamını diliyoruz.

***

Beslan’da yitirdiğimiz canları andık

Ben Unutmadım, Sen de Unutma!
Æз нæ ферох кодтон, Ды дæр ма фермах кæн!

Katliamın 15. yıldönümünde Alan Kültür ve Yardım Vakfı’nı temsilen İstanbul ve Ankara’dan iki grup olarak Beslan Melekleri Anıtımızın ve Korumuzun olduğu Poyrazlı Köyü’müzde ve Beslan Hatıra ormanlarımızın olduğu Boyalık ve Karabacak’ta anmalarımızı köylülerimizle beraber gerçekleştirdik.

***

“Gürcistan NATO’ya katılabilir”

Eski NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Gürcistan makamlarının “Abhazya ve Güney Osetya’sız” NATO ittifakına katılmayı düşünmesi gerektiğine inanıyor. Bölgesel çatışmaların çözülmüş olması NATO’ya katılma kriterlerinden biri. Ancak, Tiflis’in Ağustos 2008’de Tskhinval’e karşı silahlı saldırısından sonra Abhazya ve Güney Osetya, Rusya’nın ve diğer bazı ülkelerin tanıdığı bağımsızlıklarını kazanmışlardı.
Tiflis’teki bir konuşmada Rasmussen, “Eğer Gürcistan NATO’nun gelecekteki bir üyesi olacaksa, demokratik reformlara devam etmeli, yolsuzlukla mücadele etmeli, ifade özgürlüğü sağlamalı ve azınlıkları korumalı… Abhazya ve Güney Osetya’sız NATO üyeliğinin sizin için kabul edilebilir olup olmayacağını tartışmaya başlamalısınız. Bu kararı almak Gürcistan’a kalmış, sonrasında kararın NATO’ya bildirmeli ve cevabı beklemelisiniz.” dedi.
Muhalefet partisi “Avrupalı Gürcistan” temsilcisi Otar Kakhidze, Rasmussen’in önerisini tartışmaya değer buldu ve yetkililerin bu konuyu dikkate alması gerektiğini açıkladı. Aynı zamanda, meclis çoğunluğunun lideri Gia Volsky ise bunun oldukça karmaşık bir konu olduğunu söyledi: “Tartışılması gereken konular var. Genel bir uzlaşma gerekli; ne biz, ne de ülkedeki başka bir siyasi güç bu bölgeleri terk edemez.” Volsky, Gürcistan’ın herhangi bir uluslararası kuruma kabul edilmesinin NATO dahil uluslararası toplum tarafından tanınan sınırlar içinde gerçekleşmesi gerektiğine inandığını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz