İnguşlarda din ve mimari

0
818

Kafkas İnguş Dostluk Derneği, Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı salonunda “İnguş toplumunda geçmişten günümüze din ve mimariye etkileri” konulu bir etkinlik düzenledi. 10 Kasım’da gerçekleştirilen etkinliğe konuşmacı olarak Prof. Dr. Makka Albogachieva katıldı. 1984 yılında Çeçen-İnguş Devlet Üniversitesi’nden mezun olan Albogachieva, Kafkasya Etnografyası Anabilim Dalı Başkanı, Rus Bilimler Akademisi (RAS) Antropoloji ve Etnografya Müzesi’nde tarihçi ve kıdemli araştırmacı…

Sunumunda coğrafyanın ana mimari öğelerinden kuleleri tanıtan Albogachieva, yerleşmek için alan belirlerken kuleyi inşa edecekleri yere süt döktüklerini, belli bir zaman diliminde bu sütü emmediğinde o yerin uygun olduğuna karar verildiğini belirterek “Diğer önemli unsur yerleşimin bir su kenarında kurulmasıdır” dedi. Yüksek olan kulelerin savaş için inşa edildiğini ve mutlaka bir yılda tamamlanması gerektiğini anlatan Albogachieva, her sülalenin kendi kuleleri olduğunu vurguladı.
Pagan ve Hıristiyan inanışın hâkim olduğu dönemlere ilişkin mezarların tarihsel önem taşıdığını belirten araştırmacı, salgın hastalıklar yaşandığında kişilerin rızasıyla bu taştan yapılan bu kabirlerin izole edilmiş bir hayatı sürdürmek için kullanıldığını söyledi. Albogachieva, yıldırım çarpması sonucu ölen birinin kutsal kabul edildiğini, onun için özel taştan hazırlanan mezara oturur halde defnedildiğini anlatarak çoktanrılı dönemde inşa edilen bazı tapınakların bugün bile o toprakları koruduğuna inanıldığını kaydetti. Araştırmacı, İnguşetya’da bu çoktanrılı dönemde de hepsinin üzerinde bir tanrı olduğuna inanıldığı için İslamiyetin kendilerine çok yabancı gelmediğini ve kabul edildiğini belirtti.

Haber: Gül Yılmaz

Önceki İçerik“Resimlerin hikâyesi olmalı”
Sonraki İçerikSeteney Kadın Çalışma Grubu’nun etkinlikleri
Gül Yılmaz
1965 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü’ndeki lisans eğitimini 1986’da tamamladı. İÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü Oksoloji Bölümü’nde yüksek lisansını yaparken Milliyet gazetesinde düzeltmenliğe başladı. İÜ Sosyal Antropoloji Bölümü’nde 1990 – 1992 yıllarında üstlendiği okutmanlık görevinden sonra iki yıl Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çalıştı. Cumhuriyet gazetesiyle döndüğü düzeltmenliği, emekliliğinin ardından Radikal, Karşı Gazete’de ve serbest düzeltmen olarak çeşitli yayınevlerinde sürdürdü. “Çocuk İsimleri Sözlüğü” adlı kitabı yayına hazırladı (Epsilon Yayınevi). Bazı yurtdışı gezilerine ilişkin izlenimlerini yazdı (Cumhuriyet, Jıneps, Hürriyet Seyahat). Dönem dönem Ruhi Su Dostlar Korosu koristi ve Kafkas halk dansları oyuncusu oldu. 2018-2019’da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin “Türkiye’de Kültürel Çoğulluğun Bağımsız Araştırmacıları ve Sivil Toplum Kuruluşları İçin Ağ Oluşturma ve Eğitimi”ne katıldı. Halen Hürriyet Gazetesi/Ekler’de yarı zamanlı düzeltmenlik yapıyor ve Aralık 2018’den bu yana Jıneps gazetesi yayın kurulu üyesidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz