Kadına şiddet, dansla protesto edildi

0
1048
KADIKOY'DE KADINLAR, SILI'DEKI KADINLARIN YAPTIGI VE DUNYAYA YAYILAN DANSLI PROTESTOSU 'LAS TESIS'IN BENZERINI GERCEKLESTIRMEK ICIN TOPLANDI . GOSTERI SURERKEN POLISIN 'DAGILIN' UYARSINA UYMAYAN KADINLAR ILE POLIS ARASINDA ARBEDE YASANDI. FOTOGRAF: CAN EROK/ISTANBUL,(DHA)

İstanbul Kadıköy’de, Şilili kadınların dünyaya yayılan danslı protestosu ‘Las Tesis’ için toplanan kadınlara polis müdahale etti.
Kadın Meclisleri, Twitter hesabından Şili’deki danslı protestoyu İstanbul’da da yapmak için çağrıda bulunmuş ve bir prova videosu yayınlamıştı. Paylaşımda “8 Aralık’taki buluşmamıza hazırlanmanız için Türkçe sözleri ve hareketleriyle videomuzu paylaşıyoruz. Elden ele yayalım, çalışıp gelelim” ifadeleri yer almıştı.
Ankara Kadın Platformu’nun Kızılay Güvenpark’ta gerçekleştirmek istediği eyleme de polis müdahale etti. Güvenpark’tan ayrılan kadınlar, daha sonra Kızılay AVM önünde toplanarak kadına yönelik şiddeti dans ederek protesto etmek istedi. Burada toplanılmasına da izin vermeyen polis, grubu dağıtmaya çalıştı, müziğin yer yer kesildiği görüldü.
İstanbul ve Ankara’nın ardından İzmir’de eylem gerçekleştirildi. Alsancak, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan yüzlerce kadın hem dans ederek kadına şiddeti ve artan kadın cinayetlerini protesto etti.
15 Aralık günü ise Beşiktaş Barbaros Hayrettinpaşa Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar; kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, cinsel taciz ve cinsel saldırıya karşı Las Tesis protestosunu yaptı.

KADIKOY’DE KADINLAR, SILI’DEKI KADINLARIN YAPTIGI VE DUNYAYA YAYILAN DANSLI PROTESTOSU ‘LAS TESIS’IN BENZERINI GERCEKLESTIRMEK ICIN TOPLANDI . GOSTERI SURERKEN POLISIN ‘DAGILIN’ UYARSINA UYMAYAN KADINLAR ILE POLIS ARASINDA ARBEDE YASANDI. FOTOGRAF: CAN EROK/ISTANBUL,(DHA)

Las Tesis

Las Tesis, Şili’de ortaya çıkan danslı bir protesto ve kadın cinayetlerine farkındalık yaratma amacıyla gerçekleştiriliyor. Şarkı, Şilili dört genç kadından oluşan ve feminizm tezlerini performans sanatına uyarlamaya çalışan Las Tesis Kolektifi tarafından yaratıldı. Şarkının sözleri, Arjantinli antropolog Rita Segato’nun “cinsel şiddetin” politik bir sorun olduğunu söyleyen teorisinden yola çıkıyor.

Şarkı sözleri
Ataerkil (patriyarka) bir yargıç / doğduğumuz için yargılıyor bizi / ve cezamız / gördüğünüz şiddet / Kadın cinayeti / Cezasız kalan katilim / Yok etme / Tecavüz / Ve suç bende değil / Ya da nerde olduğumda / Ya da nasıl giyindiğimde / Tecavüzcü sensin / Tecavüzcü sensin / Polis / Hakimler / Devlet / Başkan / Baskıcı devlet maço bir tecavüzcüdür / Tecavüzcü sensin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz