Bir takvim yılı içerisinde toplumumuz için en önemli gün hiç şüphesiz Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın yıldönümü olan 21 Mayıs’tır. Toplumumuz, hem anavatanda hem de diasporamızın yaşadığı ülkelerde anma törenleri ve çeşitli etkinlikler ile acısını hem birbiri ile hem de kamusal alanlara çıkarak birlikte yaşadığı halklar ile paylaşır, adalet talebini tüm vicdanlara duyurmaya çalışır. Federasyonumuz da her yıl Başkanlar Kurulu ve Yönetim Kurulu’nda konuyu görüşerek anma etkinliklerimizin hem yerel hem Türkiye geneli hem de anavatan ayağını üye derneklerimiz ile birlikte koordine etmektedir.
Federasyonumuzu oluşturan derneklerin çalışmaları sonucu 125. yılda başlatılan 21 Mayıs Anma Etkinlikleri, toplumumuzun ve özellikle de yeni yetişen gençlerimizin kimlik bilincinin gelişiminde önemli bir etken olmaktadır. Yapılan etkinliklere on binlerce kişi katılmakta, kamusal alanlara kimliğimiz, kültürümüz, tarihimiz ve taleplerimiz taşınmaktadır. Son yıllarda artan medya ve siyaset dünyasının ilgisi de sesimizin ülke ve dünya gündemine taşınmasına katkı sağlamaktadır
Ne yazık ki bu yıl 21 Mayıs, küresel ölçekte yaşadığımız korona virüsü sorunu ve bu çerçevede alınan önlemler nedeni ile evlerimize çekilmek zorunda kaldığımız bir döneme denk geliyor. Bu çerçevede kamu sağlığına ilişkin ciddi riskler ve yasal önlemler nedeni ile kamusal alanlara arzu ettiğimiz ölçüde çıkamayacağımız görülmektedir. Eğer 21 Mayıs öncesi bu durumda bir değişiklik olursa biz de yetkili kurullarımızda konuyu değerlendirerek gerekli adımları atabiliriz.
Mevcut önlemlerin sürmesi halinde de, biz yine derneklerimiz ve toplumumuz ile birlikte iletişim kanallarını etkin şekilde kullanarak 21 Mayıs’ı anlamına uygun şekilde anmak üzere gerekli hazırlıkları sürdürüyoruz. Bu çerçevede, korona önlemleri döneminde ilk adımlarını 25 Nisan Adige Bayrağı Günü’nde attığımız sosyal medyayı ve internet yayıncılığını daha etkin kullanma adımlarını 21 Mayıs haftasında daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz.
İlkokul yaş grubu çocuklarımızın katılımı ile “Hayalimdeki Kafkasya”; ortaokul ve lise grubu gençlerimizin katılımı ile “Çerkes Sürgünü” temalı resim yarışmaları düzenliyoruz. Yine 21 Mayıs anmaları çerçevesinde bir öykü yarışması da düzenliyoruz. Yarışmaların detaylarına kaffed.org internet sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda yayınlanan duyurulardan ulaşabilirsiniz. Yarışmalarımızın jüri üyeliklerini üstlenen kıymetli sanatçı ve aydınlarımıza da bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum.
Konu ile ilgili tecrübeli dostlarımızın da katkıları ile 21 Mayıs haftasında yayınlanmak üzere, bir kısa film de hazırlıyoruz. Yürürlükteki önlemler nedeni ile arzu ettiğimiz dış mekân çekimlerini, geçmişten bugüne anmalara emek vermiş büyüklerimizle çekimleri gerçekleştiremesek de ortaya güzel bir çalışma çıkartmak üzere arkadaşlarımız gayretle çalışıyorlar.
Yine internet yayıncılığının imkânlarını kullanmak üzere gerekli programları da temin ederek, 21 Mayıs haftasında çeşitli programlarla toplumumuz ile bir arada olacağız. Bu programlarla hem her zaman yanımızda olan halkımız ile bu şartlar altında da birlikteliğimizi sürdürürken hem de dernek faaliyetlerine çeşitli nedenle fiilen katılamayan insanlarımıza ve iletişim teknolojilerine daha aşina olan gençlere ulaşmayı hedefliyoruz.
Jıneps Gazetemizin mayıs sayısının 21 Mayıs özel gündemi ile anavatan ile de işbirliği halinde yayınlanmasında emeği geçenlere de ayrıca teşekkür ediyorum. Gazetemize emek veren insanlarımız tarafından kısıtlı imkânlara karşın böyle büyük bir eserin ortaya konulması tüm toplumumuzda saygı ile karşılanmaktadır.
Toplumumuz ve kurumlarımız savaş, sürgün, soykırım, dağınık iskân ve asimilasyona rağmen bugüne kadar azimle taşıdığı kimliğini, bu olağanüstü dönemde de güçlü şekilde destekleyerek geleceğe taşıyacaktır. Hep birlikte 21 Mayıs Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nı mümkün olan en güçlü şekilde anacağımıza inancım tamdır.
Yıldız Şekerci
Kafkas Dernekleri Federasyonu