Kitap: Çerkes Mitolojisi – Nartlar

0
1325

Çerkes Mitolojisi – Nartlar

Hedeğel’e Asker

Çeviri: Huşt Emel Bezek

Nartlar’ın çıkış noktası çok eski zamanlarda, Kafkasya’da, Karadeniz ve Azak Denizi kıyısında yaşayan halklardır. Çerkes-Adige Nart Mitolojisi’nin gelişimi oldukça uzun bir zaman dilimine yayılmıştır. En eski metinlerinin büyük bölümü, Çerkes-Adige halkının henüz boylara bölünmediği, tek ve büyük bir aile halinde yaşadığı dönemde üretilmeye başlanmıştır.
Çerkesler’in Nart söylenceleri ve şarkıları diğer halkları etkiledi. Kendi dillerine, geleneklerine göre Nart kadınlarının ve erkeklerinin isimlerini alıp, öykülerini anlatır oldular. Böylece Nartlar Kafkasya’da yaşayan halkların aynı ideallere, geleneklere, davranış biçimlerine sahip olarak yakınlaşmalarını sağladı.
Nartlar dışardan gelmemiştir, Kafkasya’da doğmuş ve yaşamıştır.
Halkın yaşamı içinde ilerleyerek, görerek ve tanıklık ederek, farklı dönemlerden etkilenip, dönemin etkilerini katarak Çerkes-Adige Nart Mitolojisi bugüne kadar gelmiştir. Biz de gelecek yüzyıllarda öykülerin anlatılabilmesi, şarkıların söylenebilmesi için bunları derledik ve yazdık. Halkımızın yüzlerce yıllık yaşamından süzülen bu kültürel zenginliği beğeniyle okumanızı diliyorum.

Hedeğel’e Asker

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz