Bir anket üzerine: Çerkesler kime oy verecek?

0
1605

Metropoll araştırma şirketinin yaptığı son çalışma 22 Aralık günü basında büyük yer tuttu. Çalışmada seçmenlerin etnik kimliklerine göre hangi partiye oy verme eğiliminde olduğu da saptandı. Cumhuriyet gazetesine göre “Türkiye’deki etnik ve ideolojik grupların siyasi partilere dağılımının incelendiği anket yayınlandı. Metropoll’ün Türkiye’nin Nabzı Kasım 2020 anketinde çarpıcı sonuçlar elde edildi. Ankette katılımcılar, siyasi kimliklerini, kökenlerini ve bunlara göre hangi partilere oy verdiğini açıkladı.” Aynı habere göre “Kafkas göçmenleri daha çok AKP, MHP ve Saadet Partisi’ne oy vermeyi düşünüyor. Buna göre Kafkas göçmenlerinden AKP yüzde 22,2, MHP yüzde 33,3, Saadet Partisi de yüzde 22,2 oy alıyor.”

Rûdaw Haber Ajansı da, Cumhuriyet gazetesi gibi, haberi aynen paylaştı: “Balkan göçmen CHP, Kafkas göçmen MHP’ye oy veriyor. Metropoll’ün çalışmasına göre Balkan göçmenlerin yüzde 26’sı CHP’ye oy veriyor. CHP en yüksek desteği bu kesimden alıyor. Yine Kafkas göçmenlerin yüzde 33’ü MHP’ye oy veriyor.”

Yeni Akit gazetesi de aynı verileri ve haberi paylaştı, fakat haberin başlığında “Kafkas göçmeni” yerine Çerkes demeyi tercih etti: “Türk-Kürt-Arap-Zaza-Çerkes… Kim hangi partiye oy veriyor?”

Aynı haber pek çok sitede aynı şekilde yer aldı, aynı yorumlar yapıldı, hepsinde Metropoll’ün aşağıda paylaşılan tablosu kullanıldı.

Metropoll’ün tüm raporuna erişim olmadığı için anket yöntemi konusunda ne kadar bilgi verildiğini bilmiyoruz, fakat anket sonuçlarının sunuluş biçimi ve haber sitelerinin bu sonuçları doğrudan kullanmaları Türkiye’de basının ne kadar vahim bir durumda olduğunu gösteriyor.

Konumuz “Kafkas göçmenleri” olduğu için bu verilere bakalım. Anket sonuçlarına göre Kafkas göçmenlerinin %33.3’ü MHP, %22.2’si AKP ve %22.2’si Saadet Partisi’ne oy vermeyi, %22.2’si de “protesto oyu” kullanmayı düşünüyor. Sonuçların üçünün de tam %22.2 olması ve diğer partilere hiç oy çıkmaması şaşırtıcı görülebilir, fakat işin aslı hiç de şaşırtıcı değil. Bu oranların çıkması için ankete cevap verenler arasında sadece 9 Kafkas göçmeni olmalı. Anket 9 Kafkas göçmenine yapılmışsa ve bunların 3’ü MHP, 2’si AKP, 2’si Saadet Partisi ve 2’si protesto oyu diyorsa işte bu oranları elde ediyoruz. Tabii aynı durum 9’un katları için de geçerli (18, 27, …) fakat sayı arttıkça böylesi bir dağılım elde etme olasılığı hızla düşüyor. Metropoll’ün Ocak 2013’den günümüze yaptığı anketlere katılan Kafkas göçmen sayısı genelde 20’nin altındaydı, her zaman da %1’den az: bu son ankette de büyük ihtimal sadece 9 veya küçük ihtimal 18 kişi. Bu kadar küçük bir örneklem ile bir topluluk hakkında hiçbir şey söylenemeyeceği açık. Örneğin yine Metropoll’ün Haziran 2019’da yaptığı ankete göre İstanbul’daki Kafkas göçmenlerinin hepsi, yani %100’ü 23 Haziran 2019’da yapılacak seçimde Ekrem İmamoğlu’na oy vermeyi düşünüyordu! Büyük ihtimal, bu çalışmada da 1 veya 2 Kafkas göçmeni ile görüşülmüştü.

Yalanlar üçe ayrılırmış: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik. Fakat istatistiğin hakkını yemeyelim, bu çalışmaların ve yorumların istatistik ile herhangi bir ilgisi yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz