Çevrimiçi webinar 18 Haziran 2021: ‘Abaza ve Adige Mültecilerin Suriye’den Dördüncü Sürgünü: Abhazya ve Türkiye’

0
846

Dr. Ergün Özgür (Einstein Misafir Araştırmacısı, Berlin Özgür Üniversitesi) tarafından düzenlenen disiplinlerarası konuların işleneceği ‘webinar’ 18 Haziran 2021’de (10.00-17.30, Berlin; 11.00-18.30 Türkiye / Kafkasya) yapılacaktır.

‘Webinar’da 2011 yılında başlayan savaş sonrasında dördüncü kez Suriye’den sürgün edilen Abaza- Adige mültecilerin Abhazya ve Türkiye’ye yerleşme süreçlerinin tartışılması hedeflenmektedir.

Tüm gün sürecek webinar’ın ilk bölümü İngilizce olup simultane Türkçe çeviri yapılacaktır. İkinci bölüm ise Türkçe olup İngilizce çeviri yapılacaktır.

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Carola Richter’in (Berlin Özgür Üniversitesi, Medya ve İletişim Çalışmaları Enstitüsü) yapacağı ilk bölümde, Omar Kadkoy (ODTÜ- Uluslararası İlişkiler YL öğrencisi, Politika Analisti TEPAV, Ankara) ‘10. yılında zorunlu yerinden edilme: Türkiye’deki Suriyeliler’ ile Dr. Ergün Özgür (Einstein Misafir Araştırmacısı, Berlin Özgür Üniversitesi) ‘Suriyeli Abaza- Adige mültecilerin dördüncü sürgünü: Abhazya ve Türkiye’deki fırsatlar ve zorluklar’ konulu araştırmalarını sunarak katılımcıların sorulara yanıt vereceklerdir.

Bu sunumları, Dr. Seteney Shami (Arap Sosyal Bilimler Konseyi Lübnan Genel Direktörü) ile Doç. Dr. Ulaş Sunata’nın (BAU Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi- Kurucu Başkanı) katkıları takip edecektir.

Öğle arasında ‘Adige-Çerkes ulusunun unutulmuş sürgününün hikâyesi’ belgesel filmi izlenecektir. 1998’de çekilen film, Ürdün Prensi Ali Bin el Hüseyin’in farklı ülkelerden gelen ve 12 Adige (Çerkes) kabilesini temsil eden atlılarla Amman, Suriye, Türkiye, Kafkasya’ya ‘sembolik geri dönüşünü’ anlatmaktadır. Filmde yer alan akademisyenlerden Dr. Seteney Shami, Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Prof. Dr. Erol Taymaz ‘webinar’da oturum başkanı, kolaylaştırıcı, tartışma ve forum bölümlerine katkı sunacaklardır.

Türkçe yapılacak ikinci bölümün oturum başkanlığını Prof. Dr. Erol Taymaz (ODTÜ, IIBF, Ekonomi Bölümü) yapacaktır. İlk konuşmacı Adige filminin yönetmeni, insan hakları aktivisti ve PEN Almanya üyesi Şehbal Şenyurt Arınlı katılımcıların sorularına da yanıt verecektir. İkinci konuşmacı Gazete Duvar ve Al Monitor’da köşe yazarı, gazeteci ve yazar Fehim Taştekin’in ‘Suriyeli Çerkesler: Onların Türkiye ve yurtdışına sürgünleri’ konulu konuşmasına soru cevapla devam edilecektir.

Prof. Dr. Sevda Alankuş (Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı) kolaylaştırıcılığında devam edecek forum ve tartışma bölümü tüm panelistlere ve katılımcıların katkılarına açık olup ‘webinar’ı değerlendirmeyi ve gelecekte yapılacak etkinlikleri konuşmayı hedeflemektedir.

Katılım için kayıt gereklidir. Ad, soyad, kurum ve unvan /meslek bilgilerinin 16.06.2021 tarihine kadar commworkshop@zedat.fu-berlin.de adresine yollanması önemlidir.

Kayıt yaptıranlara daha sonra program katılım bilgileri iletilecektir.

 

Not: Webinar, BMBF (the German Federal Ministry of Education and Research) tarafından fonlanan AIS (Academics in Solidarity) tarafından desteklenmiştir.

 

Detaylı bilgi için:

https://www.polsoz.fu-berlin.de/kommwiss/arbeitsstellen/internationale_kommunikation/Projekte-und-Publikationen/Medien_-Migration-_-Exil1/Webinar_2021/index.html

https://www.polsoz.fu-berlin.de/kommwiss/arbeitsstellen/internationale_kommunikation/Projekte-und-Publikationen/Medien_-Migration-_-Exil1/Webinar_2021/Webinar_Flyer_updated.pdf

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz