Birleşik Rusya Partisi: Güdümlü oyun

0
552

Duma’nın 450 üyesini belirlemek için 19 Eylül 2021’de genel seçimler yapılacak

Birleşik Rusya Partisi, genel seçimler öncesinde bölgelerde ön oylama yaptı. Bu seçimleri kazananlar, eylül ayında gerçekleştirilecek olan Devlet Duması seçimlerinde parti listelerine alınacak.

Birleşik Rusya Partisi, Rusya’daki partiler arasında düzenli olarak ön seçim yapan tek parti. Ön seçim uygulaması ilk olarak 2007’de denendi ama sonrasında süreç tamamen parti içinde kaldı: Adaylar için sadece bölge temsilcileri oy kullanabiliyor ve ön seçimlerin sonuçları açıklanmıyordu.

Parti, adayların tayininde ön seçimi 2009’da zorunlu aşama haline getirdi. Bu sistem, belediye ve bölge seçimlerinde de kullanılmaya başlandı.

Şimdi herkes ön seçimlere katılmaya zorlanıyor: Farklı bölgelerden devlet kurumu çalışanları, kendilerine ön seçim konusunda sadece bilgi verilmediğini, ayrıca ekran fotoğrafı ile rapor vermelerinin istenildiğini belirtiyor. Eğitim kurumlarındaki öğretmenler, katılımı artırmak için ‘sadık’ ebeveynlere oy kullanmalarını öneriyor.

 

“Ön seçimler bir reklamdır”

İktidar partisinin geçmişteki ön seçim çalışmalarını değerlendiren siyaset bilimci Sergey Kulagin, “Güçlü ideologlar tarafından geliştirilen işlevsel bir yöntemi, önceden bilinen katılımcılar ve hazırlanmış bir senaryo ile oyuna çevirdiler ve daha performans bitmeden seyirci alkışladı” diyerek devam ediyor: “Birleşik Rusya Partisi için ön seçimler, seçim kampanyasına eklenmiş bir reklamdır. Bölgesel elitleri güç ve istikrar açısından test etmek, kime bel bağlayacağını anlamak için güzel bir yöntem. Siyasi gelecek buna bağlı… Stavropol Bölgesi’nde adayların, oyların yüzde 65’ten fazlasını alması için talimat verildiği biliniyor.”

Kulagin, katılımı artırmak için partinin mümkün olan her şeyi yapacağının kimse için bir sır olmadığını belirtiyor ve “Bu yöntemlerden biri zaten önceden belirlenmiş; önceden eğitilmiş kişilerin belirli bir zamanda, belirli bir yerde oylanması… Bu durum insanlar arasında bıkkınlığa neden olsa da devlet çalışanları zorunlu. Rusya’da ön seçimlerin halka açık olması gerektiğine inanıyorum. Yüklü bir para israfı ile siyasi bir gösteri yaptıkları ortaya çıkıyor” diyor.

Kulagin’e göre, ön seçimlerde “içtenlikle” oy verenler de var: Putin’in politikalarını destekleyen sosyal aktivistler veya diğer partilerden politikacılar ve sıradan sakinler.

Kulagin ayrıca şunları söylüyor: “Cumhurbaşkanımız şu anda depolitize durumda ama bu partinin başlangıcında yer alanlardan biri. Ülkemizde çoğunluk partisini gerçekten destekleyen ve bunun önümüzdeki beş yıllık politikayı belirlediğini bilenler var ama çok değil.

İktidar partisinin bölgesel şubelerinden çıkacak yanlı bir sonucun eylül ayında feci bir sonuca yol açabileceğine inanıyorum. Pandemi dönemi, vatandaşların ihtiyaçlarına yetkililerin Batı’da olduğu gibi cevap veremediğini gösterdi. Öncesine oranla partinin gücü azaldı. Ön seçimlere katılanların çoğu çoğunluk partisinde olduklarını açıklamaktan çekiniyor. Eskiden olduğu gibi küresel bir destek yok. Ve artık ‘Kırım Bizim!’ değil.”

 

“Prosedürü karmaşık hale getirmek için yetkililer her şeyi yaptı”

Osetya’dan yayın yapan Osnova haber sitesinin politika editörü Ruslan Totrov, oylama sisteminin tamamının ortalama bir vatandaş için mümkün olabildiğince karmaşık bir şekilde kurulduğunu, ön seçimlere katılabilmek için e-Devlet’e kaydolmak gerektiğini söyleyerek ön seçimlerin başka bir yönünü açıklıyor ve şunları söylüyor:

“Bu, sıradan bir vatandaşın üstesinden gelemeyeceği bir manipülasyon. Yurttaşlarımızın teknik becerileri hakkında aşağılayıcı konuşmak gibi bir amaç gütmüyorum asla, gerçeklikten bahsediyorum. Prosedürü karmaşık, anlaşılamaz hale getirmek için yetkililer her şeyi yaptı: Elini salla ve de ki ‘Her şeyi mavi alevle yak; oy vermeye çalışmak ve bunun için zaman harcamaktansa hiçbir şey yapmamak daha kolay benim için’.

Rusya genelinde ve Osetya’daki ön seçimler kurumu ‘neşeli bir gelenek’ ve ‘sadık destekçilerin kaydını oluşturmak için bir fırsat’. Ayrıca ‘Birleşik Rusya’nın resmi destekçisi olmak’, ‘insan düşmanı görüşlere katılmak’ anlamına gelmektedir. Bu partini temsilcileri tarafından başlatılan ve desteklenen korkunç yasaları hatırlayalım: Dima Yakovlev yasası, emeklilik reformu, anadilleri gönüllü ders kapsamına alan yasa… Birleşik Rusya’nın insan düşmanlığı yasaların konulması konusunda ana organ olduğu ortadadır; bana göre bunun destekçisi olmak en azından iğrençtir. Ön seçimler, gençleri cezbetmek istedikleri bayat bir zencefilli kurabiye; listede Birleşik Rusya’nın hilekârlıklarıyla uyuşturulmuş ve üye ya da destekçi olarak saflarına katılmış birçok genç görebilirsiniz.

Güneşin altında yeni bir şey yok ama ‘Genç Muhafızlar’ formunda bir ‘Birleşik Rusya Birliği’ oluşturmaya çalıştılar. Birleşik Rusya ile işbirliği yapmak, yani bu partinin ön seçimlerine katılmak, Birleşik Rusya’nın artık bir parti olmadığı, ideolog ve görevlilerinin halka karşı işlenen suçların hesabını vermek zorunda kalacakları geleceğin güzel Rusya’sında kendinize sarı bir bilet* düzenlemek demektir. Ve o günler er ya da geç gelecek.”

 

“Seçim sonuçları, kamuoyu yoklamalarıyla örtüşmez”

Siyasi analist Sergey Smirnov ise ön seçimlerle ilgili düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Ön seçimler, ideal olarak, partinin önceki bölgesel ve yerel faaliyetlerinin devamı niteliğinde olmalıdır ama gerçekte olan şudur: Daha önceden faal olmayan ama geniş kadro ve hareket kaynakları olan adaylar listede görülebilir. Seçimlerde entrikaya yol açacak olanlar da onlardır.

Hafta sonunda kır evine gitmek yerine oy kullanma noktasına gitmek tamamen farklı bir önem taşır. Ön seçimler; seçimlerde oy kullanan, siyasi açıdan faal insanların ruh halini yansıtır. Bu yüzden de seçimlerin sonuçları, kamuoyu yoklamalarıyla örtüşmez. Sonuç olarak, önümüzdeki pazar günü şu ya da bu parti ya da adaya oy vermeye hazır olduğunu söylemek ve hafta sonunu kır evinde geçirmek yerine sandık başına gitmek seçim noktasına gitmek farklı şeylerdir.”

 

“Sürprizler her zaman olur ama Kafkasya’da değil”

Ekonomi Yüksekokulu’nun araştırmacılarından, Kuzey Kafkasya Araştırma Grubu’nun kurucusu Yevgeni İvanov, son sözün parti yönetiminde olduğunu belirterek, Birleşik Rusya’nın ön seçimlere neden ihtiyaç duyduğunu anlatıyor:

“Birincisi, zayıf noktalarınızı anlamanızı sağlar. Mayıs ayında yapılacak olan ön seçimlerde yaşanacak bir skandal, siyasi gündemin merkezinde yer alacak olan eylül seçimlerinde yaşanacak başarısızlıktan evladır.

İkincisi, ön seçimlerde gelecek vaat eden birini seçebilirsiniz. Eğer seçilen kişi, kitleyle ustaca çalışırsa ve kendi kitlesi de kalabalıksa, parti için kaynak tasarrufu anlamına gelir.

Üçüncüsü, seçim yarışının başladığı resmi olarak duyurulmadan önce seçim kampanyasına girmiş olursunuz.

Dördüncüsü, ön seçimler genellikle Birleşik Rusya’ya özgüymüş ve onu diğer partilerden ayıran bir özellikmiş gibi sunulur.

Kuşkusuz ki ön seçimler bir dereceye kadar vatandaşların görüşlerini yansıtır ama Birleşik Rusya’nın radikal seçmenleri olan parti aktivistleri ve devlet çalışanlarının da oy kullandığını anlamak gerekiyor.

Ön seçimlerde sürprizler de oluyor, 2016’da 50 civarında halihazırdaki milletvekili ön seçimleri geçemedi ve parti bu kişileri Devlet Duması’na aday göstermedi. Kuzey Kafkasya’da ise çok az sürpriz yaşanır. Kuzey Kafkasya’da yerel yönetim çevrelerinden olmayan aktivist ve politikacılar için yükselme imkânı çok daha zordur. Ayrıca seçim süreçlerinin her aşamasının denetlenebilirlik oranı çok yüksektir. Çeçenya’da bir önceki Duma seçimlerinde Şamsail Saraliev, ön seçimlerde kazanamadı ama derecelendirmede 2. sırada yer aldı. Kazanamamasına rağmen nihai listeye alındı ve Devlet Duması’na seçildi. Kuzey Kafkasya’da etkin bir genç nüfus var, ön seçimlerde onlara daha fazla irade verilse rekabet gözle görülür bir derecede artacaktır ama sonuçların öngörülemezliği de yükselecektir.”

Kommersant gazetesinin haberine göre, bu yıl Birleşik Rusya Partisi’nde adaylık için 5.500’den fazla kişi kayıt yaptırdı. Bu adayların yüzde 52’si Birleşik Rusya üyesi, yüzde 15’i parti destekçisi ama üye değil. Adayların yaş ortalaması ise 41.

Devlet Duması’nın 336 milletvekilinden 228’i ön oylamaya katıldı. 2016 seçimlerinde bu rakam 193’tü ve yaklaşık 50’si ön seçimleri kazanamamıştı. (kavkazr.com)

 

*Sarı bilet, sarı pasaport veya sarı kart, Rus İmparatorluğu’ndaki bir fahişenin kişisel kimlik belgesinin resmi olmayan adıydı.

 

Çeviri: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz