Çerkes Dünyası Ulusal Fonu

0
701

Resmi kuruluşu 2020’de tamamlanan ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle açılış seremonisi ertelenen Çerkes Dünyası Ulusal Fonu’nun (Адыгэ Дуней Лъэпкъ Фонд) açılışı 10 Haziran’da Nalçik’te Kuzey Kafkasya İdari Bilimler Akademisi salonunda yapıldı. Bzerabze müzik grubunun ve Apse Diane’nin müzik dinletisinin yer aldığı açılışta ressam Tsırım Ruslan’ın konuşmasının yanı sıra STK temsilcileri söz alarak desteklerini açıkladılar.

Hurey Feliks, Hatshuk Raya ve Kıp Gupse’nin kurucuları olduğu fonun yönetim kurulunda bu isimlerin yanı sıra Maho Vlademir, Kanıkho Zarina, Asker Atilla, Guğotıj Ahmet ve Bak Madina da yer aldı.

Amaçlarını “Anadilimiz ile kültürümüzü korumak ve geliştirmek üzere çalışmak” olarak özetleyen fonun çalışma konuları şöyle sıralanıyor:

– Çocuklara yönelik, görsel ve işitsel anadili eğitim materyalleri hazırlamak,

– Ortaöğrenim için anadili, Adige edebiyatı ve Adige tarihi konularında başarılı öğrencilere teşvik bursları vermek,

– Adige eğitimcilere destek olmak,

– Diaporada yaşayan Adigelere anadillerini öğrenmeleri konusunda yardım etmek,

– Yerleşim yerlerinde eğitim ve geliştirme merkezleri açılmasını sağlamak,

– Aile içi anadili eğitimi için gerekli propaganda araçlarını organize etmek.

Fonun resmen kurulduğu tarihten itibaren, bir yıllık süre içerisinde gerçekleştirdiği çalışmalar ise şunlar:

– Şikepşıne sanatçısı Yevaz Zuber’in “Adige-Abaza Ezgileri” ve akademisyen-öğretmen Hatshuk Raya’nın “Havada Süzülen Tek Atlı” adlı kitaplarının yayımlanması ve tanıtımı.

– Ortaöğretim çağındaki çocuklar için “Tren” adlı piyesin Kanıkho Zarina tarafından kaleme alınması ve lise öğrencileri tarafından sahnelenmesi.

– Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nin Lesken Bölgesi’ndeki Hatuvey Köyü’nde Nalo’ların adına (Nalo Zaur, Nalo Ahmethan, Nalo Jansehu ve Nalo Jenya) eğitim merkezi hazırlanarak kullanıma açılması.

– Yevaz Zuber’in eseri olan 16 sesli şikepşınenin tanıtımı.

– Viktor ve Maria Katlyarov’ların “Kafkas” başlıklı kitap serisinin tanıtımı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz