Hiçbir yere sığdırılamadılar!

0
819

Kocaeli Körfez Belediyesi’nin haziran ayında gerçekleşen Belediye Meclisi Toplantısı’nın gündemi, İlimtepe’de yaşayan Çeçenlerin oturduğu daireler oldu.

Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, “İlimtepe’de 105 tane dairemiz var. Çeçenlerin şu an oturduğu daireler. Biliyorsunuz, sıkıntılı da bir konu. Ben de epeydir bu konuyu çözmek için çalışıyorum. Bu daireleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bedeli mukabilinde devredeceğiz. Bu problem, bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesiydi. Bakanımız da kabul etti. Bununla ilgili süreç için de önceki gün Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü’yle görüştüm, 1 aya kadar çözüme kavuşacağını söyledi. Süre kazanmak adına ben acele ettim.

2012-2013 yılında kiraladılar, valilik getirdi bunları. İstanbul’da kaldıkları bir alan vardı. Valilik üç yıl kadar kiralarını ödedi, ondan sonra ödemedi. Biz de böyle bir çözüm bulduk” dedi.

Daireler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilince sürecin nasıl işleyeceği ise tam bir muamma.

 

Bu sürece nasıl gelindi?

Çeçenya’daki savaş nedeniyle 2000 yılında Türkiye’ye gelen 113 Çeçen aile, İstanbul’da Fenerbahçe, Beykoz ve Ümraniye’de bulunan barınma merkezlerinde yaklaşık 12 yıl boyunca yaşadı. “Barınma sorunu çözüldü” denilerek 2012’de Kocaeli İlimtepe’deki deprem konutlarına yerleştirilen Çeçen ailelere 2 yıl boyunca aylık nakdi yardımlar yapıldı. İlimtepe’ye götürülürken Çeçen ailelerin iş durumlarının ayarlandığı belirtildi ancak daha sonra böyle olmadığı ortaya çıktı. Geçen süre içinde bazı aileler Türkiye’den ayrıldı. İlimtepe’de kalıp Türkiye’de yaşamaya devam eden Çeçen ailelerin ilk önce aylık nakdi yardımları kesildi. Ardından, 2017 yılında ise yaşadıkları evleri boşaltmaları istenerek, elektrik, doğalgaz ve suları kesildi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz