Tarihi sözler

0
874

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın 1994’te yaşanan ve 1 milyonun üzerinde Tutsi’nin katledildiği Ruanda soykırımındaki rolünü tanıdığını açıkladı. Macron, Fransa’nın rolünü, Ruanda halkının beklediği “soykırıma ortak olduğu” iddiasını kabul etmeden ve “özür dilemeden” tanıdı. Ruanda ve Güney Afrika’yı kapsayan 3 günlük bir geziye çıkan Macron, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den bu yana Ruanda’yı ziyaret eden ikinci cumhurbaşkanı oldu.

Ruanda gezisine, Gisozi Soykırım Anıtı’nı ziyaret ederek başlayan Fransız Cumhurbaşkanı, merakla beklenen tarihi bir konuşma yaptı. Macron, Fransız devletinin Ruanda soykırımındaki rolünü, “Bugün sizin yanınızda alçakgönüllülük ve saygıyla durarak, Fransa’nın soykırımdaki rolünü tanıyorum” sözleriyle resmen tanıdı.

Ruanda’da yaşanan soykırımda “Fransa’nın da bir rolü; tarihi ve siyasi sorumluluğu” olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Macron, “Fransa’nın tarihle yüzleşmek ve gerçeğin incelenmesine çok uzun süre sessiz kalmak suretiyle Ruanda halkına çektiği acılarını tanımak görevi vardır” dedi.

“Bu konuşma sade bir özürden daha değerli”

Kendisi de soykırımdan kurtulan Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Macron’un bu açıklamasına iki liderin ortak basın toplantısında yanıt verdi: “Fransa Cumhurbaşkanı önemli bir açıklama yaptı. Güçlü bir konuşmaydı. Buradaki konuşmanız sıradan bir özürden daha değerli. Çünkü gerçek sözlerdi.

Gerçekleri söylemek her zaman bir risk içerir. Ama siz bunu yaptınız. Popüler olmadığı halde bunu yaptınız. Çünkü bu gerçekti. Son derece büyük bir cesaret gerektiren bir jestti. Daha yapılacak çok şey var. Ama bu önemli bir etap.” (VOA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz